6 A primary in which voters do not have to affiliate with a party is called a(n) primary. a. transparent b. blanket c. open d. closed 7 In which case

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Size: px
Start display at page:

Download "6 A primary in which voters do not have to affiliate with a party is called a(n) primary. a. transparent b. blanket c. open d. closed 7 In which case"

Transcription

1 1 Which term describes the general patterns of voters' party identification and their behavior on election day? a. party in the electorate b. patronage c. party plurality d. frontloading 2 All of a party's elected officials constitute the a. caucus. b. party in government. c. party as an organization. d. party in the electorate. 3 The internal structure that guides how a party operates at the federal, state, and local levels is called the party a. in the electorate. b. organization. c. in government. d. platform. 4 An election held to choose the party's candidate to run in the next stage of the election is called a election. a. general b. caucus c. party d. primary 5 A primary that is restricted to voters affiliated with a particular party is called a(n) primary. a. restricted b. closed c. open d. blanket PAGE 1

2 6 A primary in which voters do not have to affiliate with a party is called a(n) primary. a. transparent b. blanket c. open d. closed 7 In which case did the Supreme Court rule that blanket primaries were unconstitutional? a. Marbury v. Madison b. Griswold v. Connecticut c. Buckley v. Valeo d. California Democratic Party v. Jones 8 means that the candidate who wins the majority of the votes in a primary convention will win all of the delegates for that state. a. The winner-take-all system b. A blanket primary c. Superdelegate d. Proportional representation 9 are active members of a party invited to the national convention because they will be instrumental in turning out party voters in the general election. a. Lobbyists b. Delegates c. Superdelegates d. Justices 10 As of 2014, in what month do the earliest primaries and caucuses start? a. March b. January c. April d. February PAGE 2

3 11 The Framers who favored ratification of the Constitution called themselves a. Antifederalists. b. Federalists. c. Republicans. d. Democrats. 12 Which party was formed in opposition to Andrew Jackson's perceived abuse of presidential power? a. Antifederalists b. Republicans c. Federalists d. Whigs 13 Which issue ignited the formation of the Republican Party? a. education b. slavery c. immigration d. unemployment 14 Which system awards government programs and benefits based on political loyalty to a party? a. socialist b. patronage c. merit d. spoils 15 Which piece of legislation was passed to try to remedy some of the corruption in the federal bureaucracy? a. the Pendleton Act b. the McCain/Feingold Act c. the Stamp Act d. the Emancipation Proclamation PAGE 3

4 16 The asserts that, in a two-party race, if voters select candidates on the basis of ideology and everyone participates equally, the party closer to the middle will win. a. median voter theorem b. party organization system c. single-member plurality system d. winner-take-all system 17 What type of system is the American electoral system? a. a single-member plurality system b. a patronage system c. a proportional representation electoral system d. a winner-take-all system 18 Teddy Roosevelt ran for president under which third party label? a. Democrat b. Whig c. Federalist d. Progressive 19 Which amendment allowed for the direct election of U.S. senators? a. Fourth b. Twelfth c. First d. Seventeenth 20 Why do candidates who are elected from third parties have little influence in legislatures? a. They have no party organization to join in the legislature. b. They cannot be elected to the legislature. c. They cannot participate in legislative votes. d. They are not allowed to speak in legislative sessions. PAGE 4

5 21 When voters identify with a party in repeated elections, it is called a. party caucus. b. frontloading. c. party alignment. d. proportional representation. 22 Which party established itself as the party for civil rights for African Americans in the 1960s? a. Democrats b. Whigs c. Federalists d. Republicans 23 Which landmark Supreme Court decision caused a divergence in the national stance of the two major political parties in the 1970s? a. Roe v. Wade b. California Democratic Party v. Jones c. Marbury v. Madison d. Buckley v. Valeo 24 Which Republican president attracted significant support from working-class, ethnic, northern voters and southern white voters? a. George H.W. Bush b. Ronald Reagan c. George W. Bush d. Richard Nixon 25 The term means that if voters give one party control of the White House and Congress, they have high expectations and will hold that party responsible for policy outcomes in the next election. a. party alignment b. proportional representation c. party caucus d. responsible party PAGE 5

6 ANSWER KEY Copy of 1. a 2. b 3. b 4. d 5. b 6. c 7. d 8. a 9. c 10. d 11. b 12. d 13. b 14. b 15. a 16. a 17. a 18. d 19. d 20. a 21. c 22. a 23. a 24. b 25. d ANSWER KEY - Page 1

Chapter 6: Public Opinion and Political Action Topics Key Questions Key Terms. on American politics.

Chapter 6: Public Opinion and Political Action Topics Key Questions Key Terms. on American politics. Chapter 1: Introduction to Government Government Identify the key functions of government and explain why they matter. political participation Politics The Policymaking System Democracy in America Define

More information

Chapter 07 Political Parties

Chapter 07 Political Parties 1. A(n) can be defined as a group of individuals who organize to win elections, operate the government, and determine policy. a. political party b. congressional committee c. parliament d. union e. electorate

More information

Chapter 9: Political Parties

Chapter 9: Political Parties Chapter 9: Political Parties What Is a Political Party? (pg.261) - A group of political activists who organize to win elections, to operate the government, and to determine public policy. What is an Interest

More information

Chapter 5: Political Parties Section 1

Chapter 5: Political Parties Section 1 Chapter 5: Political Parties Section 1 What is a Party? The party organization is the party professionals who run the party at all levels by contributing time, money, and skill. The party in government

More information

Chapter 6: Public Opinion and Political Action Topics Key Questions Key Terms. on American politics.

Chapter 6: Public Opinion and Political Action Topics Key Questions Key Terms. on American politics. Chapter 1: Introduction to Government Government Identify the key functions of government and explain why they matter. political participation Politics The Policymaking System Democracy in America Define

More information

Political Parties CHAPTER. Roles of Political Parties

Political Parties CHAPTER. Roles of Political Parties CHAPTER 9 Political Parties IIN THIS CHAPTERI Summary: Political parties are voluntary associations of people who seek to control the government through common principles based upon peaceful and legal

More information

Chapter 5: Political Parties Ms. Nguyen American Government Bell Ringer: 1. What is this chapter s EQ? 2. Interpret the quote below: No America

Chapter 5: Political Parties Ms. Nguyen American Government Bell Ringer: 1. What is this chapter s EQ? 2. Interpret the quote below: No America Chapter 5: Political Parties Ms. Nguyen American Government Bell Ringer: 1. What is this chapter s EQ? 2. Interpret the quote below: No America without democracy, no democracy without politics, no politics

More information

Political Parties. Political Party Systems

Political Parties. Political Party Systems Demonstrate knowledge of local, state, and national elections. Describe the historical development, organization, role, and constituencies of political parties. A political party is a group of people with

More information

Introduction What are political parties, and how do they function in our two-party system? Encourage good behavior among members

Introduction What are political parties, and how do they function in our two-party system? Encourage good behavior among members Chapter 5: Political Parties Section 1 Objectives Define a political party. Describe the major functions of political parties. Identify the reasons why the United States has a two-party system. Understand

More information

Chapter 5 Political Parties. Section 1: Parties and what they do a. Winning isn t everything; it s the only thing. Vince Lombardi

Chapter 5 Political Parties. Section 1: Parties and what they do a. Winning isn t everything; it s the only thing. Vince Lombardi Chapter 5 Political Parties Section 1: Parties and what they do a. Winning isn t everything; it s the only thing. Vince Lombardi B. What is a party? a. Political Party i. ii. Generally joined together

More information

CHAPTER 8 - POLITICAL PARTIES

CHAPTER 8 - POLITICAL PARTIES CHAPTER 8 - POLITICAL PARTIES LEARNING OBJECTIVES After studying Chapter 8, you should be able to: 1. Discuss the meaning and functions of a political party. 2. Discuss the nature of the party-in-the-electorate,

More information

CHAPTER 9: Political Parties

CHAPTER 9: Political Parties CHAPTER 9: Political Parties Reading Questions 1. The Founders and George Washington in particular thought of political parties as a. the primary means of communication between voters and representatives.

More information

Unit 4 Political Behavior

Unit 4 Political Behavior Unit 4 Political Behavior Ch. 11 Political Parties Roots of the Two-Party System The Development of the Political Parties, 1800 1824 Jacksonian Democracy, 1824 1860 The Golden Age, 1860 1932 The Modern

More information

AP UNITED STATES GOVERNMENT AND POLITICS SUMMER ASSIGNMENT

AP UNITED STATES GOVERNMENT AND POLITICS SUMMER ASSIGNMENT AP UNITED STATES GOVERNMENT AND POLITICS SUMMER ASSIGNMENT All work should be completed and turned in the first day of school. Please be prepared for an open note quiz over the Constitution (including

More information

AP US GOVERNMENT: CHAPER 7: POLITICAL PARTIES: ESSENTIAL TO DEMOCRACY

AP US GOVERNMENT: CHAPER 7: POLITICAL PARTIES: ESSENTIAL TO DEMOCRACY AP US GOVERNMENT: CHAPER 7: POLITICAL PARTIES: ESSENTIAL TO DEMOCRACY Before political parties, candidates were listed alphabetically, and those whose names began with the letters A to F did better than

More information

NAME DATE BLOCK. 6) According to the discussion in class, how are interest groups different from political parties? 10) 11)

NAME DATE BLOCK. 6) According to the discussion in class, how are interest groups different from political parties? 10) 11) NAME DATE BLOCK The American Citizen Study Guide Chapter 10: Political Parties Score: points out of possible Section 1: Political Parties Play Many Roles What are the main questions answered in this section?

More information

Chapter 5. Political Parties

Chapter 5. Political Parties Chapter 5 Political Parties Section 1: Parties and what they do Winning isn t everything; it s the only thing. Political Party What is a party? A group or persons who seek to control government through

More information

Indicate the answer choice that best completes the statement or answers the question.

Indicate the answer choice that best completes the statement or answers the question. Indicate the answer choice that best completes the statement or answers the question. The Electoral College Process 1. According to the diagram, what is Congress s role in the Electoral College process?

More information

CH. 9 ELECTIONS AND CAMPAIGNS

CH. 9 ELECTIONS AND CAMPAIGNS APGoPo - Unit 3 CH. 9 ELECTIONS AND CAMPAIGNS Elections form the foundation of a modern democracy, and more elections are scheduled every year in the United States than in any other country in the world.

More information

Monroe, Chapter 3 Federalism Monroe, Chapter 9 (part) Parties. Exam I Wednesday. Friday: Ellis & Nelson, Chpt 10.

Monroe, Chapter 3 Federalism Monroe, Chapter 9 (part) Parties. Exam I Wednesday. Friday: Ellis & Nelson, Chpt 10. Monroe, Chapter 3 Federalism Monroe, Chapter 9 (part) Parties Exam I Wednesday Friday: Ellis & Nelson, Chpt 10. Party nominations I. Political Parties Why Parties? What do Parties do? How do parties resolve

More information

Chapter Nine. Political Parties

Chapter Nine. Political Parties Chapter Nine Political Parties Political Parties A party is a group that seeks to by supplying them with a label (party identification), by which they are known to the electorate United States parties

More information

IDEOLOGY Your political ideology is determined by how much government control you think there should be over the economy and people s personal

IDEOLOGY Your political ideology is determined by how much government control you think there should be over the economy and people s personal IDEOLOGY Your political ideology is determined by how much government control you think there should be over the economy and people s personal choices (social issues). Socialists, Communists, National

More information

Chapter 7 Political Parties: Essential to Democracy

Chapter 7 Political Parties: Essential to Democracy Key Chapter Questions Chapter 7 Political Parties: Essential to Democracy 1. What do political parties do for American democracy? 2. How has the nomination of candidates changed throughout history? Also,

More information

Political Parties. Shannon Stapleton/Reuters. Copyright 2016, 2014, 2011 by Pearson Education, Inc. All Rights Reserved

Political Parties. Shannon Stapleton/Reuters. Copyright 2016, 2014, 2011 by Pearson Education, Inc. All Rights Reserved Political Parties 8 Shannon Stapleton/Reuters Warm-Up Activity 1. What policy differences are found between Democrats and Republicans? 8.1 2. What social groups tend to identify more with the Democratic

More information

Credit-by-Exam Review US Government

Credit-by-Exam Review US Government Credit-by-Exam Review US Government Foundations and Ideas of the U.S. Government Characteristics and examples of limited government Characteristics and examples of unlimited government divine right unalienable

More information

Video: The Big Picture. IA_1/polisci/presidency/Edwards_Ch08_Political_Parties_S eg1_v2.

Video: The Big Picture.   IA_1/polisci/presidency/Edwards_Ch08_Political_Parties_S eg1_v2. Political Parties 8 Video: The Big Picture 8 http://media.pearsoncmg.com/ph/hss/ssa_shared_med IA_1/polisci/presidency/Edwards_Ch08_Political_Parties_S eg1_v2.html Learning Objectives 8 8.1 Identify the

More information

Government study guide chapter 8

Government study guide chapter 8 Government study guide chapter 8 Vocabulary Party Competition: The battle of the parities for control of public offices. Ups and downs of the two major parties are one of the most important elements in

More information

Political Parties Chapter Summary

Political Parties Chapter Summary Political Parties Chapter Summary I. Introduction (234-236) The founding fathers feared that political parties could be forums of corruption and national divisiveness. Today, most observers agree that

More information

Political Parties & Conventions

Political Parties & Conventions Political Parties & Conventions This presentation can be used alone or in conjunction with Carolina K-12 s lesson Political Parties & Conventions, available in the Database of K-12 Resources. To view this

More information

Government in America: People, Politics, and Policy Thirteenth Edition, and Texas Edition Edwards/Wattenberg/Lineberry. Chapter 8.

Government in America: People, Politics, and Policy Thirteenth Edition, and Texas Edition Edwards/Wattenberg/Lineberry. Chapter 8. Government in America: People, Politics, and Policy Thirteenth Edition, and Texas Edition Edwards/Wattenberg/Lineberry Chapter 8 Political Parties The Meaning of Party Political Party: A team of men [and

More information

SAMPLE EXAMINATION ONE

SAMPLE EXAMINATION ONE SAMPLE EXAMINATION ONE SECTION I Time 45 minutes 60 Multiple-Choice Questions Directions: Each of the questions or incomplete statements below is followed by either four suggested answers or completions.

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Exam Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) One of the various ways in which parties contribute to democratic governance is by. A)

More information

10/15/2015. Ch. 8. Political Parties. Shannon Stapleton/Reuters

10/15/2015. Ch. 8. Political Parties. Shannon Stapleton/Reuters Political Parties Ch. 8 Shannon Stapleton/Reuters 1 Learning Objectives 8.1 8.2 Identify the functions that political parties perform in American democracy. 8 Determine the significance of party identification

More information

What is a political party?

What is a political party? POLITICAL PARTIES What is a political party? A group of people who work to get candidates nominated to political offices. A political party can be thought of as an organized group that tries to control

More information

A History of Political Parties in the US

A History of Political Parties in the US A History of Political Parties in the US What is a Political Party? A Political Party is a group of persons who seek to control government through the winning of elections and the holding of public office

More information

REPUBLICANS For Voldemort. VOTE REPUBLICAN it s easier than thinking. VOTE DEMOCRAT it s easier than working. Thomas Nast.

REPUBLICANS For Voldemort. VOTE REPUBLICAN it s easier than thinking. VOTE DEMOCRAT it s easier than working. Thomas Nast. REPUBLICANS For Voldemort Ted Kennedy s car has killed more people than Dick Cheney s gun. VOTE REPUBLICAN it s easier than thinking VOTE DEMOCRAT it s easier than working Thomas Nast Democrat Donkey first

More information

CHAPTER 12 POLITICAL PARTIES. President Bush and the implementations of his party s platform. Party Platforms: Moderate But Different (Table 12.

CHAPTER 12 POLITICAL PARTIES. President Bush and the implementations of his party s platform. Party Platforms: Moderate But Different (Table 12. CHAPTER 12 POLITICAL PARTIES President Bush and the implementations of his party s platform Party Platforms: Moderate But Different (Table 12.1) 2006 midterm election and the political parties What is

More information

Political party major parties Republican Democratic

Political party major parties Republican Democratic Political Parties American political parties are election-oriented. Political party - a group of persons who seek to control government by winning elections and holding office. The two major parties in

More information

Terms of Congress is 2 years 1 st term March 1789, ended 1791

Terms of Congress is 2 years 1 st term March 1789, ended 1791 Chapter 10 Congress Section 1: National Legislature Bicameral congress 1. Historical Great Britain had one, most colonies as well 2. Practical compromise between big state and small state issue 3. Theoretical

More information

MATERIAL ON THE TEST Edwards Chapters 6, 9, 8, 10, 11 Sides ( Science of Trump ) chapters 4, 5, 6, 15, 24, 12 CHAPTER 6

MATERIAL ON THE TEST Edwards Chapters 6, 9, 8, 10, 11 Sides ( Science of Trump ) chapters 4, 5, 6, 15, 24, 12 CHAPTER 6 Study Guide for Exam 2: October 25 in class 47 multiple choice questions worth 1 point each and probably a couple of extra credit problems. Bring a pencil with you to the exam. As with the last exam, there

More information

Unit 3 Learning Objectives Part 1 Political Parties

Unit 3 Learning Objectives Part 1 Political Parties AP AMERICAN GOVERNMENT Unit Three Political Parties, Congress, and Special Interests 2 1 Unit 3 Learning Objectives Part 1 Political Parties What are Political Parties? 3.1 Identify the functions and characteristics

More information

AP UNITED STATES GOVERNMENT AND POLITICS SUMMER ASSIGNMENT

AP UNITED STATES GOVERNMENT AND POLITICS SUMMER ASSIGNMENT AP UNITED STATES GOVERNMENT AND POLITICS SUMMER ASSIGNMENT All work should be handwritten and turned in on Friday, August 11 th or Friday, January 12 th (depending upon which semester you are enrolled

More information

A History of Political Parties in the US

A History of Political Parties in the US A History of Political Parties in the US What is a Political Party? A Political Party is a group of persons who seek to control government through the winning of elections and the holding of public office

More information

CHAPTER OUTLINE WITH KEYED-IN RESOURCES

CHAPTER OUTLINE WITH KEYED-IN RESOURCES OVERVIEW A political party exists in three arenas: among the voters who psychologically identify with it, as a grassroots organization staffed and led by activists, and as a group of elected officials

More information

connect the people to the government. These institutions include: elections, political parties, interest groups, and the media.

connect the people to the government. These institutions include: elections, political parties, interest groups, and the media. Overriding Questions 1. How has the decline of political parties influenced elections and campaigning? 2. How do political parties positively influence campaigns and elections and how do they negatively

More information

American Politics 101. American Politics 101. American Politics 101

American Politics 101. American Politics 101. American Politics 101 political system? Our tradition of having two major political parties began with the fight for ratification of the US Constitution Federalist - Supported ratification of the new constitution Anti-Federalist

More information

UNIT THREE POLITICAL PARTIES. Jessup 16

UNIT THREE POLITICAL PARTIES. Jessup 16 UNIT THREE ITEM ELECTIONS INTEREST GROUPS MASS MEDIA OF LINKAGE A group which tries to win elections so they can control the government. A process in which one person is selected for a governmental job.

More information

AP US Government Top 20 Topics

AP US Government Top 20 Topics AP US Government Top 20 Topics These topics have made up one-third of all mult-choice questions and one-quarter of all free-response questions. Your goal is a 4-5, so you are shooting for getting 62% of

More information

AP Government and Politics Summer Assignment Students have a FOUR part summer assignment ALL PARTS ARE DUE ON THE FIRST DAY OF SCHOOL

AP Government and Politics Summer Assignment Students have a FOUR part summer assignment ALL PARTS ARE DUE ON THE FIRST DAY OF SCHOOL COLE NOHS kcole@oconeeschools.org AP Government and Politics Summer Assignment 2015 Students have a FOUR part summer assignment ALL PARTS ARE DUE ON THE FIRST DAY OF SCHOOL 1. Read George Orwell s 1984.

More information

American Poli-cal Par-es

American Poli-cal Par-es American Poli-cal Par-es Overview Definition Functions Evolution of the American Party System The Two Party System Party Organization Campaign Finance Defini-on Political Parties A group of political activists

More information

Notes for Government American Government

Notes for Government American Government Chapter 13 The Presidency Notes for Government American Government Section 1 The President s Job Description The Constitution grants the President six of his eight roles. The President acts as the ceremonial

More information

- 1 - Second Exam American Government PSCI Fall, 2001

- 1 - Second Exam American Government PSCI Fall, 2001 Second Exam American Government PSCI 1201-001 Fall, 2001 Instructions: This is a multiple choice exam with 40 questions. Select the one response that best answers the question. True false questions should

More information

Do you think that political parties are good for American politics? Why or why not?

Do you think that political parties are good for American politics? Why or why not? The Constitution makes no mention of political parties, but the first ones formed during the early years of the republic. Today, the United States has several political parties, although two the Democrats

More information

American Government & Civics Final Exam Review Guide

American Government & Civics Final Exam Review Guide American Government & Civics Final Exam Review Guide The exam is 80 multiple choice questions worth one point each, 10 multiple choice questions over 2 readings worth one point each, and a 10 point written

More information

History of Our Parties

History of Our Parties History of Our Parties -the first parties -Federalist/Democratic- Republicans Hamilton did not trust people Jefferson give power to people -Democrats/Whigs Formed just before Civil War -Democrats / Republicans

More information

What Is A Political Party?

What Is A Political Party? What Is A Political Party? A group of office holders, candidates, activists, and voters who identify with a group label and seek to elect to public office individuals who run under that label. Consist

More information

***POLITICAL PARTIES*** DEFINITION: A group of politicians, activists, and voters who seek to win elections and control government.

***POLITICAL PARTIES*** DEFINITION: A group of politicians, activists, and voters who seek to win elections and control government. ***POLITICAL PARTIES*** DEFINITION: A group of politicians, activists, and voters who seek to win elections and control government. Ex: Democrat, Republican, Whig, Libertarian KEY FUNCTIONS OF MODERN POLITICAL

More information

Purposes of Elections

Purposes of Elections Purposes of Elections o Regular free elections n guarantee mass political action n enable citizens to influence the actions of their government o Popular election confers on a government the legitimacy

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Exam Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Democratic complaints during the 2004 elections included the Bush Administration╩╣s A)

More information

Parties and Elections. Selections from Chapters 11 & 12

Parties and Elections. Selections from Chapters 11 & 12 Parties and Elections Selections from Chapters 11 & 12 Party Eras in American History Party Eras Historical periods in which a majority of voters cling to the party in power Critical Election An electoral

More information

A Quick Review Thru the U.S. Government. Not all of this will be on the exam Knowing this will definitely help you out! 1/1/2018

A Quick Review Thru the U.S. Government. Not all of this will be on the exam Knowing this will definitely help you out! 1/1/2018 2018 A Quick Review Thru the U.S. Government Not all of this will be on the exam Knowing this will definitely help you out! 1/1/2018 Foundations Article 1 Legislative make laws Power of the Purse Article

More information

How have changes in technology influenced political communication and behavior? Why do levels of participation and influence in politics vary?

How have changes in technology influenced political communication and behavior? Why do levels of participation and influence in politics vary? Questions for the AP Review Session The Ideas Constitutional Democracy American Political Beliefs Citizen Participation Interaction Among Branches Civil Liberties and Civil Rights How have theory, conflict,

More information

Selecting a President: The Presidential Nomination and Election Process

Selecting a President: The Presidential Nomination and Election Process Selecting a President: The Presidential Nomination and Election Process Presidential Selection Stage 1: Caucuses & Primaries The Battle for the Party Faithful Stage 2: Nominating Conventions Glorified

More information

LEARNING OBJECTIVES After studying Chapter 9, you should be able to: 1. Explain the nomination process and the role of the national party conventions. 2. Discuss the role of campaign organizations and

More information

POLITICAL PARTIES FUNCTIONS OF POLITICAL PARTIES

POLITICAL PARTIES FUNCTIONS OF POLITICAL PARTIES POLITICAL PARTIES Today many Americans take pride in their status as independent voters, partly because they see parties as lacking vision for the country. Since many people think that each of the major

More information

Fall Semester Final Exam AP U.S. Government and Politics/Economics Mr. Vasquez. 100 Multiple Choice Questions 80 Minutes (1 Hour and 20 Minutes)

Fall Semester Final Exam AP U.S. Government and Politics/Economics Mr. Vasquez. 100 Multiple Choice Questions 80 Minutes (1 Hour and 20 Minutes) Choose the BEST answer. Good luck! Fall Semester Final Exam AP U.S. Government and Politics/Economics Mr. Vasquez 100 Multiple Choice Questions 80 Minutes (1 Hour and 20 Minutes) 1. Which of the following

More information

Watch the video and take the pre-test for Be sure you are working on getting your collaboration and service learning project completed.

Watch the video and take the pre-test for Be sure you are working on getting your collaboration and service learning project completed. Module 3 Note Taking Guide Module 3 Policy and Elections Module 3 Lessons 3.00 Introduction Watch the video and take the pre-test for 3.00. Be sure you are working on getting your collaboration and service

More information

9. Some industries like oil and gas companies largely support candidates. A) Democrats B) Republicans C) Libertarians D) Independent candidates

9. Some industries like oil and gas companies largely support candidates. A) Democrats B) Republicans C) Libertarians D) Independent candidates Name: Date: 1. is the constitutional clause that delegates control of elections to the state governments. A) Time, place, and manner clause B) Time and place clause C) Time clause D) Election clause 2.

More information

11.3 (Topic 11 Lesson 3) Electing the President

11.3 (Topic 11 Lesson 3) Electing the President Name Textbook or PearsonRealize 11.3 (Topic 11 Lesson 3) Electing the President Text 1: Presidential Primaries (Txtbook 528-530 Etext 302) 1. What two things are people voting for when they vote in a presidential

More information

WARM UP. 1 Get into the Kahoot game on the board. 2 We will review the week & the winner will receive a prize!

WARM UP. 1 Get into the Kahoot game on the board. 2 We will review the week & the winner will receive a prize! WARM UP 1 Get into the Kahoot game on the board 2 We will review the week & the winner will receive a prize! PRESIDENCY OF JOHN QUINCY ADAMS ELECTION OF 1824 I. Sectionalism replaced nationalism in the

More information

DEMOCRATS DIGEST. A Monthly Newsletter of the Conference of Young Nigerian Democrats. Inside this Issue:

DEMOCRATS DIGEST. A Monthly Newsletter of the Conference of Young Nigerian Democrats. Inside this Issue: DEMOCRATS DIGEST A Monthly Newsletter of the Conference of Young Nigerian Democrats Inside this Issue: Primary Election I INTRODUCTION Primary Election, preliminary election in which voters select a political

More information

CH.10: POLITICAL PARTIES

CH.10: POLITICAL PARTIES CH.10: POLITICAL PARTIES LEARNING GOAL Student will be able to understand the importance of an informed electorate in evaluating candidates and understand the evolution and impact of political and social

More information

INTRODUCTION THE MEANING OF PARTY

INTRODUCTION THE MEANING OF PARTY C HAPTER OVERVIEW INTRODUCTION Although political parties may not be highly regarded by all, many observers of politics agree that political parties are central to representative government because they

More information

Political Parties. the evolution of the party system.

Political Parties. the evolution of the party system. Political Parties Objective: SWBAT describe the roles, functions and organizations of American political parties, how they differ from other democracies, and the evolution of the party system. Political

More information

Rabalais AP Government Review Vocabulary List

Rabalais AP Government Review Vocabulary List Rabalais AP Government Review Vocabulary List Chapter 2 The Constitution Democracy Government by the people, both directly or indirectly, with free and frequent elections. Direct democracy Government in

More information

Name: Class: Date: STUDY GUIDE - CHAPTER 03 TEST: Federalism

Name: Class: Date: STUDY GUIDE - CHAPTER 03 TEST: Federalism Name: Class: Date: STUDY GUIDE - CHAPTER 03 TEST: Federalism Multiple Choice 1. The primary reason that the Framers chose to unify the country was that a. unions allow for smaller entities to pool their

More information

Unit 7 Our Current Government

Unit 7 Our Current Government Unit 7 Our Current Government Name Date Period Learning Targets (What I need to know): I can describe the Constitutional Convention and two compromises that took place there. I can describe the structure

More information

United States Government End of Course Exam Review

United States Government End of Course Exam Review United States Government End of Course Exam Review Enlightenment Concepts Natural rights- rights that all individuals are born with such as life, liberty, and property. Sovereignty- the idea that the people

More information

Tenth Grade Government Pacing Guide

Tenth Grade Government Pacing Guide Term 1 9 weeks Lessons General Assessments Unit 1 Foundations of American Government Unit 2: Political Behavior: Government By the People Chapter 1: Principles of Government Chapter 2: Origins of American

More information

AP US Government: American Presidency Test Study Guide When the framers created the president, they looked for someone who could o Claim national

AP US Government: American Presidency Test Study Guide When the framers created the president, they looked for someone who could o Claim national AP US Government: American Presidency Test Study Guide When the framers created the president, they looked for someone who could o Claim national leadership o Statesmanship in foreign affairs (negotiate

More information

Political Parties in the United States (HAA)

Political Parties in the United States (HAA) Political Parties in the United States (HAA) Political parties have played an important role in American politics since the early years of the Republic. Yet many of the nation s founders did not approve

More information

Today: (1) Political Parties and Elections (continued) (2) The Founders Legacy. (3) Westward Expansion and Democracy

Today: (1) Political Parties and Elections (continued) (2) The Founders Legacy. (3) Westward Expansion and Democracy Today: (1) Political Parties and Elections (continued) (2) The Founders Legacy (3) Westward Expansion and Democracy Structure and party politics U.S. System Single representative districts Plurality winner

More information

EXAM: Parties & Elections

EXAM: Parties & Elections AP Government EXAM: Parties & Elections Mr. Messinger INSTRUCTIONS: Mark all answers on your Scantron. Do not write on the test. Good luck!! 1. All of the following are true of the Electoral College system

More information

AGENDA Thurs 10/22 & Fri 10/23

AGENDA Thurs 10/22 & Fri 10/23 AGENDA Thurs 10/22 & Fri 10/23 RAP #24: Blue v. Red History of Political Parties HW: Party Platform: Part 1 & 2 DUE: 10/26 EC #2 DUE: Tues 10/27 & Wed10/28 Midterm Exam & Essay Thurs 10/29 & Fri 10/30

More information

AP Government Review

AP Government Review AP Government Review I. Constitutional Underpinnings Goals of the US Constitution Create a strong union of states Establish justice Preserve Domestic Order Provide for the common defense Promote general

More information

Advanced Placement American Government and Politics REQUIRED SUMMER ASSIGNMENTS,

Advanced Placement American Government and Politics REQUIRED SUMMER ASSIGNMENTS, Advanced Placement American Government and Politics REQUIRED SUMMER ASSIGNMENTS, 2014-2015 Mrs. Janette H. Sierra, M.S., Ed. jsierra@ppmhcharterschool.org These three summer assignments are REQUIRED and

More information

The Constitution of the United States of America

The Constitution of the United States of America The Constitution of the United States of America The Federal Government is made up of 3 Branches that have individual powers, duties, and responsibilities. Qualifications to be a: *Representative *Senator

More information

SECTION 1 The President s Job Description. SECTION 2 Presidential Succession and the Vice Presidency

SECTION 1 The President s Job Description. SECTION 2 Presidential Succession and the Vice Presidency C H A P T E R 13 The Presidency SECTION 1 The President s Job Description SECTION 2 Presidential Succession and the Vice Presidency SECTION 3 Presidential Selection: The Framers Plan SECTION 4 Presidential

More information

CHAPTER 5: POLITICAL PARTIES

CHAPTER 5: POLITICAL PARTIES CHAPTER 5: POLITICAL PARTIES I. Development of Political Parties Political Party Group with similar ideology with the goal of winning control of government Who was the first Democrat president? Who was

More information

EDW Chapter 9 Campaigns and Voting Behavior: Nominations, Caucuses

EDW Chapter 9 Campaigns and Voting Behavior: Nominations, Caucuses EDW Chapter 9 Campaigns and Voting Behavior: Nominations, Caucuses 1. Which of the following statements most accurately compares elections in the United States with those in most other Western democracies?

More information

Political Attitudes &Participation: Campaigns & Elections. State & Local Government POS 2112 Ch 5

Political Attitudes &Participation: Campaigns & Elections. State & Local Government POS 2112 Ch 5 Political Attitudes &Participation: Campaigns & Elections State & Local Government POS 2112 Ch 5 Votes for Women, inspired by Katja Von Garner. http://www.youtube.com/watch?v=lvqnjwkw7ga We will examine:

More information

Members policy specialists

Members policy specialists Institutions of National Government (Congress, Presidency, and Bureaucracy) Congress (435 representatives and 100 senators).house v. Senate (study chart on page 375 Key Differences ) A) Party Leadership.

More information

Quiz # 5 Chapter 14 The Executive Branch (President)

Quiz # 5 Chapter 14 The Executive Branch (President) Quiz # 5 Chapter 14 The Executive Branch (President) 1. In a parliamentary system, the voters cannot choose a. their members of parliament. b. their prime minister. c. between two or more parties. d. whether

More information

AP U.S. Government & Politics Exam ch 8 PRACTICE 2014

AP U.S. Government & Politics Exam ch 8 PRACTICE 2014 AP U.S. Government & Politics Exam ch 8 PRACTICE 2014 1. Party machines dominate local party organizations today. 2. For all the talk about politicians' broken promises, there are many more times that

More information

Summer Assignments for AP Government

Summer Assignments for AP Government Summer Assignments for AP Government 2018-2019 Directions: There are THREE assignments that need to be completed for AP Government for the upcoming school year. The Federalist Papers Analysis and the Supreme

More information

RUBRICS FOR FREE-RESPONSE QUESTIONS

RUBRICS FOR FREE-RESPONSE QUESTIONS RUBRICS FOR FREE-RESPONSE QUESTIONS 1. Using the chart above answer the following: a) Describe an electoral swing state and explain one reason why the U. S. electoral system magnifies the importance of

More information

AP Civics Chapter 8 Notes Political Parties, Candidates, and Campaigns: Defining the Voters Choice. I. Introduction

AP Civics Chapter 8 Notes Political Parties, Candidates, and Campaigns: Defining the Voters Choice. I. Introduction AP Civics Chapter 8 Notes Political Parties, Candidates, and Campaigns: Defining the Voters Choice I. Introduction In 2000 Republican Party nominated George W. Bush for President (Dick Cheney V.P.) and

More information

AP U.S. Government and Politics/Economics AP U.S. Government Summer Assignment Mr. Vasquez

AP U.S. Government and Politics/Economics AP U.S. Government Summer Assignment Mr. Vasquez AP U.S. Government and Politics/Economics AP U.S. Government Summer Assignment 2018-2019 Mr. Vasquez THE U.S. CONSTITUTION STUDY GUIDE Available at: www.constitutioncenter.org (You can use other RELIABLE

More information

Chapter 8: Campaigns and Voting Behavior

Chapter 8: Campaigns and Voting Behavior Chapter 8: Campaigns and Voting Behavior 1. American presidential campaigns are best described as (A) inexpensive (B) tightly regulated. (C) easygoing. (D) long and arduous. 2. A party s official endorsement

More information

SS7 CIVICS, CH. 8.1 THE GROWTH OF AMERICAN PARTIES FALL 2016 PP. PROJECT

SS7 CIVICS, CH. 8.1 THE GROWTH OF AMERICAN PARTIES FALL 2016 PP. PROJECT PROJECT SS7 CIVICS, CH. 8.1 THE GROWTH OF AMERICAN PARTIES DATE FALL 2016 CLIENT PP. 1. WHAT IS A POLITICAL PARTY? A POLITICAL PARTY IS AN ASSOCIATION OF VOTERS WITH COMMON INTERESTS WHO WANT TO INFLUENCE

More information