Indicate the answer choice that best completes the statement or answers the question.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Size: px
Start display at page:

Download "Indicate the answer choice that best completes the statement or answers the question."

Transcription

1 Indicate the answer choice that best completes the statement or answers the question. The Electoral College Process 1. According to the diagram, what is Congress s role in the Electoral College process? a. On election day, Congress assigns a slate of electors to each presidential candidate. b. Congress is chosen by the Electoral College. c. On January 6, Congress counts the electoral votes. d. Congress casts electoral ballots for president. 2. According to the diagram, on a Tuesday in November, a. the Electoral College meets for the first time. b. voters cast ballots for a slate of electors pledged to a presidential candidate. c. the nature of fair elections d. electors meet in their state capital to cast their votes for president and vice president. 3. To win the election, a presidential candidate must receive a. more electoral votes than any other candidate. b. a majority of the electoral votes. c. all the electoral votes. d. the most popular votes, as well as the most electoral votes. 4. In order to register to vote, you must be able to prove your Powered by Cognero Page 1

2 a. age. b. lack of a criminal record. c. party preference. d. residency. 5. The description of a political party s position on election issues is called a a. plank. b. deck. c. platform. d. caucus. 6. In many states, people who will be traveling on Election Day may vote a. at a different polling place. b. up to a week after Election Day. c. the day after Election Day. d. by absentee ballot or early voting. 7. Which of the following countries is governed by a one-party system? a. Germany b. Israel c. China d. Canada 8. In which type of election do voters choose a party s candidates for the general election? a. special election b. national election c. primary election d. local election 9. What is the topic of James s statement? a. the importance of political involvement b. the need for national security c. the lack of campaign reform Powered by Cognero Page 2

3 d. the importance of the two-party system 10. Which of the following statements BEST summarizes James s words? a. Improving and maintaining civilization is the responsibility of elected officials. b. Opening a country s borders to foreigners is civilization s best hope. c. Citizens have the power and the responsibility to monitor government actions. d. Government has the right and the responsibility to identify dangerous people. 11. In the United States, third parties are also called minor parties because they a. influence government policies. b. support independent candidates. c. have never won a presidential election. d. draw attention to social issues. 12. Which group writes a party s platform at its national convention? a. local caucus members b. ward leaders c. delegates d. Senate campaign committee members 13. To win a primary election in most states, a candidate must receive a a. petition from qualified voters. b. ballot recommendation. c. plurality of the votes. d. majority of the votes. 14. The amendment that lowered the voting age to 18 was the a. Twenty-seventh. b. Twenty-sixth. c. Eighteenth. d. Fourteenth. 15. Which of the following would not be allowed to vote? a. a college student b. a retired person c. a newly arrived immigrant d. a person who just moved to a state 16. By reading a party platform, you can learn about the party s a. beliefs and positions on election issues. b. plans for the national convention. c. budget for campaign spending. d. campaign strategies for the coming election. Powered by Cognero Page 3

4 17. How does a candidate who is not a Democrat or a Republican get his or her name on the ballot for a general election? a. join a caucus b. submit a petition c. form a political party d. seek help from a political machine 18. A breakaway group of Democrats and Whigs formed the Republican Party in 1854 because they tended to a. favor eight-hour workdays. b. oppose slavery. c. support state s rights. d. oppose the Federalists. 19. One major reason people do not vote is because they a. do not want to serve in government. b. cannot take time off work. c. do not have Internet access. d. fail to register. 20. Thomas Jefferson believed that strong state governments would protect individual rights better than a strong national government because states are a. easier to manage. b. closer to the citizens. c. more likely to tax. d. less expensive to operate. 21. Which of the following actions is a party supporter most likely to do on election day? a. help make sure other party supporters go to the polls b. help write the party platform c. sign a petition to nominate a candidate d. donate money to a candidate 22. In the case Bush v. Gore, the Supreme Court a. ruled unanimously in favor of George W. Bush b. ordered the recounting of votes to stop. c. ordered an end to the use of punch-card ballots. d. sided with the state of Florida. Powered by Cognero Page 4

5 Answer Key 1. c 2. b 3. b 4. a 5. c 6. d 7. c 8. c 9. a 10. c 11. c 12. c 13. c 14. b 15. c 16. a 17. b 18. b 19. d 20. b 21. a 22. b Powered by Cognero Page 5

Do you think that political parties are good for American politics? Why or why not?

Do you think that political parties are good for American politics? Why or why not? The Constitution makes no mention of political parties, but the first ones formed during the early years of the republic. Today, the United States has several political parties, although two the Democrats

More information

Role of Political and Legal Systems. Unit 5

Role of Political and Legal Systems. Unit 5 Role of Political and Legal Systems Unit 5 Political Labels Liberal call for peaceful and gradual change of the nations political system, would like to see the government involved in the promotion of the

More information

Elections. How we choose the people who govern us

Elections. How we choose the people who govern us Elections How we choose the people who govern us Electing the President Questions 1. What is an example of popular sovereignty? 2. Who are you really voting for when you vote in a presidential election?

More information

The Electoral Process

The Electoral Process Barack Obama speaks at the Democratic National Convention in 2012. Narrowing the Field It s Election Time! Candidates for the larger political parties are chosen at party meetings called conventions. The

More information

The Electoral College. What is it?, how does it work?, the pros, and the cons

The Electoral College. What is it?, how does it work?, the pros, and the cons The Electoral College What is it?, how does it work?, the pros, and the cons What is the Electoral College? n E lec tor al College- A body of electors chosen to elect the President and Vice President of

More information

Elections and Voting Behavior

Elections and Voting Behavior Edwards, Wattenberg, and Lineberry Government in America: People, Politics, and Policy Fourteenth Edition Chapter 10 Elections and Voting Behavior How American Elections Work Three types of elections:

More information

CH.10: POLITICAL PARTIES

CH.10: POLITICAL PARTIES CH.10: POLITICAL PARTIES LEARNING GOAL Student will be able to understand the importance of an informed electorate in evaluating candidates and understand the evolution and impact of political and social

More information

The Electoral Process. Learning Objectives Students will be able to: STEP BY STEP. reading pages (double-sided ok) to the students.

The Electoral Process. Learning Objectives Students will be able to: STEP BY STEP. reading pages (double-sided ok) to the students. Teacher s Guide Time Needed: One Class Period The Electoral Process Learning Objectives Students will be able to: Materials Needed: Student worksheets Copy Instructions: All student pages can be copied

More information

Magruder s American Government

Magruder s American Government Presentation Pro Magruder s American Government C H A P T E R 7 The Electoral Process 200 by Prentice Hall, Inc. C H A P T E R 7 The Electoral Process SECTION The Nominating Process SECTION 2 Elections

More information

The Electoral Process STEP BY STEP. the worksheet activity to the class. the answers with the class. (The PowerPoint works well for this.

The Electoral Process STEP BY STEP. the worksheet activity to the class. the answers with the class. (The PowerPoint works well for this. Teacher s Guide Time Needed: One class period Materials Needed: Student worksheets Projector Copy Instructions: Reading (2 pages; class set) Activity (3 pages; class set) The Electoral Process Learning

More information

Notes for Government American Government

Notes for Government American Government Chapter 13 The Presidency Notes for Government American Government Section 1 The President s Job Description The Constitution grants the President six of his eight roles. The President acts as the ceremonial

More information

Chapter 09: Campaigns and Elections Multiple Choice

Chapter 09: Campaigns and Elections Multiple Choice Multiple Choice 1. In most states, the provides the list of registered voters and makes certain that only qualified voters cast ballots. a. super political action committee b. election board c. electorate

More information

American Citizenship Chapter 13 The Presidency

American Citizenship Chapter 13 The Presidency American Citizenship Chapter 13 The Presidency Section 1 a. The President s Description B. The President s Roles a. i. Ceremonial head of the government of the United States b. Chief Executive i. Vested

More information

Elections and Voting Behavior

Elections and Voting Behavior Elections and Voting Behavior Running for Office: 4 step process Presidential election process: Nomination caucus/primary national convention general election slate of candidates election held with in

More information

Indicate the answer choice that best completes the statement or answers the question.

Indicate the answer choice that best completes the statement or answers the question. Indicate the answer choice that best completes the statement or answers the question. 1. What does Section 2 of the executive order explain? a. the mission of the Office of Homeland Security b. the establishment

More information

Magruder s American Government

Magruder s American Government Presentation Pro Magruder s American Government C H A P T E R 7 The Electoral Process 200 by Prentice Hall, Inc. C H A P T E R 7 The Electoral Process SECTION The Nominating Process SECTION 2 Elections

More information

U.S Presidential Election

U.S Presidential Election U.S Presidential Election The US has had an elected president since its constitution went into effect in 1789. Unlike in many countries, the Presidential election in the US is rather a year-long process

More information

The Electoral College Content-Area Vocabulary

The Electoral College Content-Area Vocabulary The Electoral College Content-Area Vocabulary amendment a law or statement added to the Constitution or other document candidates those people running for political offices citizens members of a nation

More information

What do you know about how our president is elected?

What do you know about how our president is elected? What do you know about how our president is elected? The Electoral College When we talk about this election process, we say that our president and vice president are elected by the Electoral College.

More information

THEVOICESOFAMERICA.ORG HOW GET CONSERVATIVE CANDIDATES: JOIN THE PARTY ORGANIZATION

THEVOICESOFAMERICA.ORG HOW GET CONSERVATIVE CANDIDATES: JOIN THE PARTY ORGANIZATION THEVOICESOFAMERICA.ORG HOW GET CONSERVATIVE CANDIDATES: JOIN THE PARTY ORGANIZATION PRESENTATION OBJECTIVES Encourage Tea Party Patriots to join Party Organization Precinct Executive (County Central Committee)

More information

Do Now. Who do you think has more power a representative/senator, the president, or a Supreme Court justice? Why?

Do Now. Who do you think has more power a representative/senator, the president, or a Supreme Court justice? Why? Do Now Who do you think has more power a representative/senator, the president, or a Supreme Court justice? Why? Political Parties Today, political parties are one of the most important aspects of American

More information

Unit 4 Active Citizenship

Unit 4 Active Citizenship Unit 4 Active Citizenship Objective 1 Explain the process of naturalization, as well as the rights and responsibilities of American citizens. Objective 2 Analyze the role of political parties, the media,

More information

10/23/2012. Chapter 13: The Presidency Section 5

10/23/2012. Chapter 13: The Presidency Section 5 Chapter 13: The Presidency Section 5 Objectives 1. Describe the features of the presidential campaign. 2. Explain how the electoral college provides for the election of the President. 3. Identify several

More information

Chapter 13: The Presidency Section 5

Chapter 13: The Presidency Section 5 Chapter 13: The Presidency Section 5 Objectives 1. Describe the features of the presidential campaign. 2. Explain how the electoral college provides for the election of the President. 3. Identify several

More information

Election Campaigns GUIDE TO READING

Election Campaigns GUIDE TO READING Election Campaigns GUIDE TO READING Main Idea Every two years for Congress and every four years for the president, voters respond to political campaigns by going to the polls and casting their ballots.

More information

Introduction What are political parties, and how do they function in our two-party system? Encourage good behavior among members

Introduction What are political parties, and how do they function in our two-party system? Encourage good behavior among members Chapter 5: Political Parties Section 1 Objectives Define a political party. Describe the major functions of political parties. Identify the reasons why the United States has a two-party system. Understand

More information

Electing a President. The Electoral College

Electing a President. The Electoral College Electing a President The Electoral College The Original Electoral College System Compromise between allowing Congress to choose a chief executive and direct popular election -Allowing Congress goes against

More information

AP Gov Chapter 09 Outline

AP Gov Chapter 09 Outline I. TURNING OUT TO VOTE Although most presidents have won a majority of the votes cast in the election, no modern president has been elected by more than 38 percent of the total voting age population. In

More information

The Electoral College

The Electoral College The Electoral College H. FRY 2014 What is the Electoral College? The Electoral College is NOT a University! College: -noun An organized association of persons having certain powers and rights, and performing

More information

To understand the U.S. electoral college and, more generally, American democracy, it is critical to understand that when voters go to the polls on

To understand the U.S. electoral college and, more generally, American democracy, it is critical to understand that when voters go to the polls on To understand the U.S. electoral college and, more generally, American democracy, it is critical to understand that when voters go to the polls on Tuesday, November 8th, they are not voting together in

More information

Chapter 5 Political Parties. Section 1: Parties and what they do a. Winning isn t everything; it s the only thing. Vince Lombardi

Chapter 5 Political Parties. Section 1: Parties and what they do a. Winning isn t everything; it s the only thing. Vince Lombardi Chapter 5 Political Parties Section 1: Parties and what they do a. Winning isn t everything; it s the only thing. Vince Lombardi B. What is a party? a. Political Party i. ii. Generally joined together

More information

6 A primary in which voters do not have to affiliate with a party is called a(n) primary. a. transparent b. blanket c. open d. closed 7 In which case

6 A primary in which voters do not have to affiliate with a party is called a(n) primary. a. transparent b. blanket c. open d. closed 7 In which case 1 Which term describes the general patterns of voters' party identification and their behavior on election day? a. party in the electorate b. patronage c. party plurality d. frontloading 2 All of a party's

More information

Chapter 5: Political Parties Section 1

Chapter 5: Political Parties Section 1 Chapter 5: Political Parties Section 1 What is a Party? The party organization is the party professionals who run the party at all levels by contributing time, money, and skill. The party in government

More information

POST-TEST. 10. Collecting signatures for a petition is an example of working on a grass roots level. True False

POST-TEST. 10. Collecting signatures for a petition is an example of working on a grass roots level. True False 2a POST-TEST True or False Questions Directions: Read each of the following statements. Then circle the correct answer. If a statement is false, change the statement to be correct. 1. Anyone born in the

More information

Chapter 5. Political Parties

Chapter 5. Political Parties Chapter 5 Political Parties Section 1: Parties and what they do Winning isn t everything; it s the only thing. Political Party What is a party? A group or persons who seek to control government through

More information

Political Polit Parties Parti

Political Polit Parties Parti Political Parties Chapter 5 S E C T I O N 1 What Is a Party? A political party is a group of persons who seek to control government by winning elections and holding office. The two major parties in American

More information

While viewing this PBS Documentary video answer the following questions. 3. Is voting a Right or a Privilege? (Circle the answer)

While viewing this PBS Documentary video answer the following questions. 3. Is voting a Right or a Privilege? (Circle the answer) ELECTORAL DYSFUNCTION NAME: While viewing this PBS Documentary video answer the following questions. 1. America is at war over V. The fear of voter fraud and concern over limiting voting for Americans

More information

(131st General Assembly) (Amended House Bill Number 153) AN ACT

(131st General Assembly) (Amended House Bill Number 153) AN ACT (131st General Assembly) (Amended House Bill Number 153) AN ACT To amend sections 3501.01, 3513.01, and 3513.12 of the Revised Code to change the date on which presidential primary elections are held.

More information

Chapter 13: The Presidency Section 4

Chapter 13: The Presidency Section 4 Chapter 13: The Presidency Section 4 Objectives 1. Describe the role of conventions in the presidential nominating process. 2. Evaluate the importance of presidential primaries. 3. Understand the caucus-convention

More information

Name: Class: Date: ID: A

Name: Class: Date: ID: A Class: Date: Chapter 5 Test Matching IDENTIFYING KEY TERMS Match each item with the correct statement below. You will not use all the terms. Some terms may be used more than once. a. coalition b. political

More information

Voting and Elections. CP Political Systems

Voting and Elections. CP Political Systems Voting and Elections CP Political Systems Pre Chapter Questions Directions: You have 7 minutes to answer the following questions ON YOUR OWN! Write answers only. 1. What are 2 qualifications you have to

More information

Campaigning in General Elections (HAA)

Campaigning in General Elections (HAA) Campaigning in General Elections (HAA) Once the primary season ends, the candidates who have won their party s nomination shift gears to campaign in the general election. Although the Constitution calls

More information

[ 11.2 ] Nominations

[ 11.2 ] Nominations [ 11.2 ] Nominations [ 11.2 ] Nominations Learning Objectives Explain why the nominating process is a critical first step in the process for filling public offices. Describe self-announcement, the caucus,

More information

CH. 9 ELECTIONS AND CAMPAIGNS

CH. 9 ELECTIONS AND CAMPAIGNS APGoPo - Unit 3 CH. 9 ELECTIONS AND CAMPAIGNS Elections form the foundation of a modern democracy, and more elections are scheduled every year in the United States than in any other country in the world.

More information

CHAPTER 9: THE POLITICAL PROCESS. Section 1: Public Opinion Section 2: Interest Groups Section 3: Political Parties Section 4: The Electoral Process

CHAPTER 9: THE POLITICAL PROCESS. Section 1: Public Opinion Section 2: Interest Groups Section 3: Political Parties Section 4: The Electoral Process CHAPTER 9: THE POLITICAL PROCESS 1 Section 1: Public Opinion Section 2: Interest Groups Section 3: Political Parties Section 4: The Electoral Process SECTION 1: PUBLIC OPINION What is Public Opinion? The

More information

Guided Reading Activity

Guided Reading Activity Name Class Date Guided Reading Activity Section 1 READING THE SECTION Read the descriptions below. In the space provided, write the letter of the term that matches each description. 1. Errors introduced

More information

Campaigns & Elections. US Government POS 2041

Campaigns & Elections. US Government POS 2041 Campaigns & Elections US Government POS 2041 Votes for Women, inspired by Katja Von Garner. http://www.youtube.com/watch?v=lvqnjwk W7gA For Discussion Do you think that democracy is endangered by the

More information

Chapter 9: The Political Process

Chapter 9: The Political Process Chapter 9: The Political Process Section 1: Public Opinion Section 2: Interest Groups Section 3: Political Parties Section 4: The Electoral Process Public Opinion Section 1 at a Glance Public opinion is

More information

ELECTORAL COLLEGE AND BACKGROUND INFO

ELECTORAL COLLEGE AND BACKGROUND INFO ELECTORAL COLLEGE AND BACKGROUND INFO 1. Go to www.270towin.com and select the year 2000 2. How many total popular votes did George W. Bush receive? Al Gore? 3. How many total electoral votes did George

More information

that changes needed to be made when electing their Presidential nominee. Iowa, at the time had a

that changes needed to be made when electing their Presidential nominee. Iowa, at the time had a Part I The Iowa caucuses are perhaps the most important yet mysterious contest in American politics. It all began after the 1968 Democratic National Convention protest, the party decided that changes needed

More information

A New Electoral System for a New Century. Eric Stevens

A New Electoral System for a New Century. Eric Stevens A New Electoral System for a New Century Eric There are many difficulties we face as a nation concerning public policy, but of these difficulties the most pressing is the need for the reform of the electoral

More information

The Electoral College

The Electoral College The Electoral College 1 True or False? The candidate with the most votes is elected president. Answer: Not necessarily. Ask Al Gore. 2 The 2000 Election The Popular Vote Al Gore 50,996,039 George W. Bush

More information

A History of Political Parties in the US

A History of Political Parties in the US A History of Political Parties in the US What is a Political Party? A Political Party is a group of persons who seek to control government through the winning of elections and the holding of public office

More information

A Practical Guide to Understanding the Electoral System. Courtesy of:

A Practical Guide to Understanding the Electoral System. Courtesy of: WHY SHOULD VOTE? A Practical Guide to Understanding the Electoral System F O R S T U D E N T S Courtesy of: Flagler County Supervisor of Elections PO Box 901 Bunnell, Florida 32110 Phone: (386) 313-4170

More information

Important Dates for Local Officials 2019 TRADITIONAL MARCH TOWN MEETING CALENDAR

Important Dates for Local Officials 2019 TRADITIONAL MARCH TOWN MEETING CALENDAR NOVEMBER 2018 Monday, November 12, 2018 First day to accept petitions to amend zoning ordinance, historic district ordinance or building code for consideration at the 2019 town meeting. [RSA 675:4-120

More information

Math for Liberal Arts MAT 110: Chapter 12 Notes

Math for Liberal Arts MAT 110: Chapter 12 Notes Math for Liberal Arts MAT 110: Chapter 12 Notes Voting Methods David J. Gisch Voting: Does the Majority Always Rule? Choosing a Winner In elections with more then 2 candidates, there are several acceptable

More information

Magruder s American Government

Magruder s American Government Presentation Pro Magruder s American Government C H A P T E R Political Parties 2001 by Prentice Hall, Inc. S E C T I O N 1 Parties and What They Do What is a political party? What are the major functions

More information

Unit #2: Political Beliefs/Political Behaviors AP US Government & Politics Mr. Coia

Unit #2: Political Beliefs/Political Behaviors AP US Government & Politics Mr. Coia Unit #2: Political Beliefs/Political Behaviors AP US Government & Politics Mr. Coia Name: Date: Period: Mon 10/6 AP Gov course evaluation Grading FRQs Conservative and liberal views Explain Election Interview

More information

An open primary 2. A semi-open primary

An open primary 2. A semi-open primary By D. A. Sharpe Once every four years (Leap years) is a national political convention season, whereby each of the primarily major parties (Democrats and Republicans) determine who will be their candidates

More information

A History of Political Parties in the US

A History of Political Parties in the US A History of Political Parties in the US What is a Political Party? A Political Party is a group of persons who seek to control government through the winning of elections and the holding of public office

More information

In The United States District Court For The Southern District of Ohio Eastern Division

In The United States District Court For The Southern District of Ohio Eastern Division In The United States District Court For The Southern District of Ohio Eastern Division Libertarian Party of Ohio, Plaintiff, vs. Jennifer Brunner, Case No. 2:08-cv-555 Judge Sargus Defendant. I. Introduction

More information

THE EXECUTIVE BRANCH THE PRESIDENT S ROLES THE PRESIDENT S JOB. The Presidency. Chapter 13. What are the President s many roles?

THE EXECUTIVE BRANCH THE PRESIDENT S ROLES THE PRESIDENT S JOB. The Presidency. Chapter 13. What are the President s many roles? THE EXECUTIVE BRANCH The Presidency Chapter 13 THE PRESIDENT S JOB DESCRIPTION What are the President s many roles? What are the formal qualifications necessary to become President? What issues have arisen

More information

Monroe, Chapter 3 Federalism Monroe, Chapter 9 (part) Parties. Exam I Wednesday. Friday: Ellis & Nelson, Chpt 10.

Monroe, Chapter 3 Federalism Monroe, Chapter 9 (part) Parties. Exam I Wednesday. Friday: Ellis & Nelson, Chpt 10. Monroe, Chapter 3 Federalism Monroe, Chapter 9 (part) Parties Exam I Wednesday Friday: Ellis & Nelson, Chpt 10. Party nominations I. Political Parties Why Parties? What do Parties do? How do parties resolve

More information

Political Parties & Conventions

Political Parties & Conventions Political Parties & Conventions This presentation can be used alone or in conjunction with Carolina K-12 s lesson Political Parties & Conventions, available in the Database of K-12 Resources. To view this

More information

Important Dates for Local Officials TRADITIONAL MAY TOWN MEETING

Important Dates for Local Officials TRADITIONAL MAY TOWN MEETING JANUARY 2018 Monday, January 8, 2018 First day to accept petitions to amend zoning ordinance, historic district ordinance or building code for consideration at the 2018 town meeting. [RSA 675:4 120 days

More information

Unit 5: Political Parties

Unit 5: Political Parties Unit 5: Political Parties Essential Question: How can ideologies unite or divide us? Conceptual Lens: Ideology Vocabulary I can 1. I can explain why we have a two party system in the U.S 2. I can describe

More information

Political(Parties(Topics:( Know(the(platforms(for(the(Democrats(and(Republicans( Know(their(stance(on(the(government(size(

Political(Parties(Topics:( Know(the(platforms(for(the(Democrats(and(Republicans( Know(their(stance(on(the(government(size( Political(Parties(Topics:( Know(the(platforms(for(the(Democrats(and(Republicans( Know(their(stance(on(the(government(size( Know(what(a(party(platform(is( Know(what(3 rd (parties(are( Evaluate(candidates(who(run(for(office.((

More information

Selecting a President: The Presidential Nomination and Election Process

Selecting a President: The Presidential Nomination and Election Process Selecting a President: The Presidential Nomination and Election Process Presidential Selection Stage 1: Caucuses & Primaries The Battle for the Party Faithful Stage 2: Nominating Conventions Glorified

More information

PROPOSED Rules for the 2012 Nevada Republican Party Convention

PROPOSED Rules for the 2012 Nevada Republican Party Convention PROPOSED Rules for the 2012 Nevada Republican Party Convention Rule No. 1 - Officers of the Nevada Republican Party Convention. A) The Temporary Chairman of the Nevada Republican Party (NRP) Convention

More information

Rules of the Republican Party of The Town of Darien, Connecticut

Rules of the Republican Party of The Town of Darien, Connecticut Rules of the Republican Party of The Town of Darien, Connecticut The Rules of the Darien Republican Town Committee Table of Contents PREAMBLE... 1 ARTICLE I: THE DARIEN REPUBLICAN TOWN COMMITTEE ( DARIEN

More information

Quarter 2 CIVICS: What You Will Need to Know!

Quarter 2 CIVICS: What You Will Need to Know! Quarter 2 CIVICS: What You Will Need to Know! SS.7.C.1.8 Explain the viewpoints of the Federalists and the Anti-Federalists regarding the ratification of the Constitution and inclusion of a bill of rights.

More information

Issue Overview: How the U.S. elects its presidents

Issue Overview: How the U.S. elects its presidents Issue Overview: How the U.S. elects its presidents By Bloomberg, adapted by Newsela staff on 09.27.16 Word Count 660 TOP: Voters head to the polls on Super Tuesday during the primaries. Photo by Alex Wong.

More information

The Executive Branch

The Executive Branch The Executive Branch What is the job of the Executive Branch? The Executive Branch is responsible for executing (or carrying out) the laws made by the Congress. Executive Branch The qualifications to be

More information

What Is A Political Party?

What Is A Political Party? What Is A Political Party? A group of office holders, candidates, activists, and voters who identify with a group label and seek to elect to public office individuals who run under that label. Consist

More information

CHAPTER 9: Political Parties

CHAPTER 9: Political Parties CHAPTER 9: Political Parties Reading Questions 1. The Founders and George Washington in particular thought of political parties as a. the primary means of communication between voters and representatives.

More information

Unit #2: Political Beliefs/Political Behaviors AP US Government & Politics Mr. Coia

Unit #2: Political Beliefs/Political Behaviors AP US Government & Politics Mr. Coia Unit #2: Political Beliefs/Political Behaviors AP US Government & Politics Mr. Coia Name: Date: Period: Thurs 10/10 (Tues 10/15) Grading FRQs Conservative and liberal views of the Affordable Care Act Video:

More information

Chapter 5: Political Parties Ms. Nguyen American Government Bell Ringer: 1. What is this chapter s EQ? 2. Interpret the quote below: No America

Chapter 5: Political Parties Ms. Nguyen American Government Bell Ringer: 1. What is this chapter s EQ? 2. Interpret the quote below: No America Chapter 5: Political Parties Ms. Nguyen American Government Bell Ringer: 1. What is this chapter s EQ? 2. Interpret the quote below: No America without democracy, no democracy without politics, no politics

More information

35% Attend The 2018 Iowa Caucus WHY? How Can A Candidate Lose The Primary But Win The Nomination? February 5, 2018

35% Attend The 2018 Iowa Caucus WHY? How Can A Candidate Lose The Primary But Win The Nomination? February 5, 2018 How Can A Candidate Lose The Primary But Win The Nomination? 35% WHY? If A Candidate Doesn t Receive 35% of the Vote in the Primary Election then Delegates Elected to Convention will Choose the Nominee

More information

Chapter 13:The Presidency Part 1. Academic Government 2016

Chapter 13:The Presidency Part 1. Academic Government 2016 Chapter 13:The Presidency Part 1 Academic Government 2016 What is the function, evolution, contemporary relevance, and organization of the United States Presidency and Executive Branch? 13.1: Presidential

More information

Election of Worksheet #1 - Candidates and Parties. Abraham Lincoln. Stephen A. Douglas. John C. Breckinridge. John Bell

Election of Worksheet #1 - Candidates and Parties. Abraham Lincoln. Stephen A. Douglas. John C. Breckinridge. John Bell III. Activities Election of 1860 Name Worksheet #1 Candidates and Parties The election of 1860 demonstrated the divisions within the United States. The political parties of the decades before 1860 no longer

More information

Nevada Republican Party

Nevada Republican Party STANDING RULES OF THE NEVADA REPUBLICAN CENTRAL COMMITTEE TABLE OF CONTENTS CHAPTER ONE BASIC RULES CHAPTER TWO PRESIDENTIAL PREFERENCE POLL RULES CHAPTER THREE DELEGATE BINDING RULES HISTORY OF AMENDMENTS

More information

Bush Wins Over Gore in Contested 2000 Election

Bush Wins Over Gore in Contested 2000 Election 23 August 2012 MP3 at voaspecialenglish.com Bush Wins Over Gore in Contested 2000 Election STEVE EMBER: Welcome to THE MAKING OF A NATION American history in VOA Special English. I m Steve Ember. This

More information

Chapter 7 Political Parties: Essential to Democracy

Chapter 7 Political Parties: Essential to Democracy Key Chapter Questions Chapter 7 Political Parties: Essential to Democracy 1. What do political parties do for American democracy? 2. How has the nomination of candidates changed throughout history? Also,

More information

June 19, 2018 Primary Election Calendar of Important Dates and Deadlines

June 19, 2018 Primary Election Calendar of Important Dates and Deadlines June 19, 2018 Primary Election Calendar of Important Dates and Deadlines Candidates for: Delegate to the United States House of Representatives Mayor of the District of Columbia Chairman of the Council

More information

Second Regular Session Seventieth General Assembly STATE OF COLORADO INTRODUCED SENATE SPONSORSHIP HOUSE SPONSORSHIP

Second Regular Session Seventieth General Assembly STATE OF COLORADO INTRODUCED SENATE SPONSORSHIP HOUSE SPONSORSHIP Second Regular Session Seventieth General Assembly STATE OF COLORADO INTRODUCED LLS NO. 1-.01 Bob Lackner x0 SENATE BILL 1-1 Lundberg, SENATE SPONSORSHIP (None), HOUSE SPONSORSHIP Senate Committees State,

More information

The Electoral College

The Electoral College The Electoral College Allocating Electors Among The States Each state has electors equal to the number of its Senators and Representatives in the U.S. Congress. In addition, per the Twenty-third Amendment

More information

SUPPLEMENTAL RULES 2016 STATE CONVENTION REPUBLICAN PARTY OF TEXAS

SUPPLEMENTAL RULES 2016 STATE CONVENTION REPUBLICAN PARTY OF TEXAS SUPPLEMENTAL RULES 2016 STATE CONVENTION REPUBLICAN PARTY OF TEXAS IN GENERAL SESSION Rule No. 1 The Constitution and Statutes of the State of Texas, the General Rules of the Republican Party of Texas,

More information

The Contenders: 1824

The Contenders: 1824 The Contenders: 1824 More white male voters. Income eligibility lifted Elimination of property voters Political campaigns appealing to the masses Nation was expanding. West wants a say They nominate H.

More information

Why It Matters. Why do people join political parties? Why does America have a two-party system?

Why It Matters. Why do people join political parties? Why does America have a two-party system? Why It Matters Why do people join political parties? Why does America have a two-party system? Chapter Audio Political and economic institutions evolve to help individuals and groups accomplish their goals.

More information

Unit 4 Political Behavior

Unit 4 Political Behavior Unit 4 Political Behavior Ch. 11 Political Parties Roots of the Two-Party System The Development of the Political Parties, 1800 1824 Jacksonian Democracy, 1824 1860 The Golden Age, 1860 1932 The Modern

More information

NAME DATE BLOCK. 6) According to the discussion in class, how are interest groups different from political parties? 10) 11)

NAME DATE BLOCK. 6) According to the discussion in class, how are interest groups different from political parties? 10) 11) NAME DATE BLOCK The American Citizen Study Guide Chapter 10: Political Parties Score: points out of possible Section 1: Political Parties Play Many Roles What are the main questions answered in this section?

More information

PRIMARY ELECTION DAY GENERAL ELECTION DAY

PRIMARY ELECTION DAY GENERAL ELECTION DAY PRIMARY ELECTION DAY Primary elections for the nomination of candidates or slates of candidates to be voted for at the next regular election shall be held on the first Tuesday after the third Monday in

More information

Chapter 07 Political Parties

Chapter 07 Political Parties 1. A(n) can be defined as a group of individuals who organize to win elections, operate the government, and determine policy. a. political party b. congressional committee c. parliament d. union e. electorate

More information

June 16, 2020 Primary Election Calendar of Important Dates and Deadlines

June 16, 2020 Primary Election Calendar of Important Dates and Deadlines June 16, 2020 Primary Election Calendar of Important Dates and Deadlines Candidates for: Presidential Nominee Delegate to the United States House of Representatives At-large Member of the Council of the

More information

4. Which of the following statements is true of a special election? a. It is used to fill vacancies that occur by reason of death.

4. Which of the following statements is true of a special election? a. It is used to fill vacancies that occur by reason of death. 1. Which of the following public positions is chosen by voters during a national general election? a. The position of the mayor b. The position of the president c. The position of the governor d. The position

More information

2019 Nominating Schedule revised

2019 Nominating Schedule revised 12/25/2018 1/8/2019 1/1/2019 1/15/2019 1/1/2019 6/4/2019 nominating committee meeting: required 7-Day Notice to announce time, date, location of Meeting (Party First Organizing meeting: General Assembly

More information

2016 Ohio Delegate Selection Plan

2016 Ohio Delegate Selection Plan I. Summary of Plan... 3 A. Selection of Delegates and Alternates... 3 B. Selection of Standing Committee Members... 3 C. Selection of Delegation Chair and Convention Pages... 3 D. Presidential Candidate

More information

U S A /// I N B R I E F ELECTIONS

U S A /// I N B R I E F ELECTIONS U S A /// I N B R I E F ELECTIONS USA /// IN BRIEF Election Basics 3 Political Parties 16 Political Conventions 20 Primary + Caucus 22 ELECTIONS USA National Conventions 28 Congressional Elections 30

More information

THE NOMINATING PROCESS

THE NOMINATING PROCESS THE NOMINATING PROCESS There are 5 major ways in which nominations can be made. VUS6b NOMINATIONS This is one of the important functions of political parties. A nomination is the official naming of the

More information

Unit #2: Political Beliefs/Political Behaviors AP US Government & Politics Mr. Coia

Unit #2: Political Beliefs/Political Behaviors AP US Government & Politics Mr. Coia Unit #2: Political Beliefs/Political Behaviors AP US Government & Politics Mr. Coia Name: Date: Period: Fri 10/7 Unit 1 Constitutional Underpinnings Test Writing Gov FRQs Explain Election Interview sheet

More information