KÜPROS ABIKS UUEL ALGUSEL

Size: px
Start display at page:

Download "KÜPROS ABIKS UUEL ALGUSEL"

Transcription

1 KÜPROS ABIKS UUEL ALGUSEL

2 Käesoleva trükise eesmärk on pakkuda kasulikku teavet Küprosele tööle minekuks. Trükis annab ülevaate toimingutest, mis on vajalikud enne Küprosele suundumist ja pärast kohalejõudmist. Samuti leiate siit kontaktide loetelu, kuhu abi ja täiendava teabe saamiseks pöörduda. FAKTE KÜPROSE VABARIIGI KOHTA Küpros on saareriik Vahemeres idaosas. Asub lõunapool Türgist, põhjapool Egiptusest ja Kreekast kagu suunas. Küpros on suuruselt kolmas saar Vahemeres peale Sitsiiliat ja Sardiiniat, mis loodusgeograafiliselt kuulub Aasiasse. K üprose Vabariik - kreeka keeles Κυπριακή Δημοκρατία - türgi keeles Kıbrıs Cumhuriyeti Pealinn: Nikosia Pindala: km². Rahvaarv: Rahaühik: EUR (alates , enne seda oli nael (CYP)). Riigi ametlikeks keelteks on kreeka ja türgi keeled. Laialdaselt kasutatakse ka inglise keelt. Suuremad linnad: Nikosia (Lefkosía) ( elanikku) Limassol (Lemesós) ( ) Larnaca (Lárnaka) (48 900) Paphos (Páfos) (31 700) Aradíppou (12 000) Paralímni (11 600)

3 MIDA ON VAJA ENNE KÜPROSELE MINEKUT TEADA? Teavet on võimalik saada EURES (European Employment Services) võrgustiku abil, mille on loonud Euroopa Komisjon eesmärgiga lihtsustada töötajate vaba liikumist. EURES süsteem on keskne andmebaas, kus on: tööpakkumisi üle Euroopa, sh Küprosel info elamis- ja töötingimuste kohta Euroopa riikides. Kui soovite isiklikumat nõustamist, pöörduge otse EURES nõustajate poole Eesti Töötukassa esinduses. Lisainfo: ja Küprosel tööle asuvad Euroopa Liidu kodanikud ei vaja, elamis- ega tööluba, küll aga tuleb riigis viibimise registreerida. Mitte-EL kodanikud vajavad Küprosel töötamiseks tööluba, lisateavet selle taotlemisest leiate Küprose Migratsiooniameti koduleheküljelt All/F C0E9865C22578E30028CE82?OpenDocument ning Küprose Tööturuametist en/dmlgeneralinf_en?opendocument. Haigekassas kindlustatu saab vajaminevat arstiabi ka ajutiselt teises EL liikmesriigis viibides. Selleks tuleks Eesti Haigekassast tellida Euroopa ravikindlustuskaart. Kui omate Eesti Haigekassa poolt väljastatud kehtivat Euroopa ravikindlustuskaarti, leiate informatsiooni arstiabi saamise kohta Küprosel Eesti Haigekassa koduleheküljelt > Ravikindlustus ELis ja mujal > Info riigiti > Küpros. Täpsem informatsioon arstiabi kohta välismaal: Saabumisel Viibimine Küprosel kuni 3 kuud: Küprosele jõudes peab iga EL kodanik ennast 8 päeva jooksul registreerima Rahvaloenduse ja Migratsiooniametis (the Census Records and Migration Department). Töötamine Küprosel üle 3 kuu: Kohustuslikud sammud: Registreerige ennast 3 kuu jooksul Rahvaloenduse ja Migratsiooniametis tel: , et saada Välismaalase Registreerimise Tunnistus (Alien Registration Certificate ARC). Samal ajal taotlege endale elamisluba Küprose Rahvaloenduse ja Migratsiooniametis. Selleks tuleb esitada järgmised dokumendid: - täidetud standartne vorm (antakse kohapeal); - vorm MEU1, kaasa arvatud Kokkulepitud Tööhõive Dokument (Document of Engagement of Employment), mis peab olema täidetud ja allkirjastatud tööandja poolt ning tembeldatud Tööturuametis (seda saab teha igas Tööturuameti osakonnas, Küprosel on neid kokku 5); - isikut tõendav dokument: pass või ID-kaart; - 2 fotot; - sotsiaalkindlustusnumbri taotlus.

4 - 2 fotot; - sotsiaalkindlustusnumbri taotlus. Lisainfo: Küprose Siseministeerium TÖÖALASED ÕIGUSED Tööleping sõlmige võimalusel alati kirjalikult ning veenduge, et kõik töötingimused on Teile arusaadavad. Suuline leping on õiguslikult samuti kehtiv, kuid ei võimalda arusaamatuste või probleemide korral oma õigusi kaitsta. Eesti kodanikel on palga, soodustuste, sotsiaalkindlustuse, töötingimuste jms suhtes samad õigused nagu Küprose kodanikel. Tööseadusandluse kohta saate täpsemat infot küsida Töö- ja Sotsiaalkindlustuse Ministeeriumi Töösuhete osakonnast (The Department of Labour Relations of the Ministry of Labour and Social Insurance) Kui Teile pakutakse tööd Küprosel, siis tutvuge kindlasti töölepingu tingimustega ning veenduge, et kõik on teile üheselt arusaadav. Kindlasti tuleks tingimuseks seada tagasisõidupileti ostmine tööandja poolt. Täpsemad soovitused välismaale tööle suundujatele leiate: Tööleping Töölevõtu tingimused ja muud suhted tööandja ja töötaja vahel on Küprosel suures osas reguleeritud ametiühinguorganisatsioonide ja tööandjate organisatsioonide vaheliste kollektiivlepingutega. Väga suur osa Küprosel töötavatest inimestest on ametiühingute liikmed. Esimesel kuul peale tööle asumist võib töötada suulise lepingu alusel, kuid EL direktiivi kohaselt on tööandja kohustatud teavitama töötajat töölepingu tingimustest tööle asumise esimese kuu jooksul. Pärast kuuajalist töötamist hiljemalt teise töökuu alguses on tööandja kohustatud sõlmima töötajaga kirjaliku lepingu. Ametiühingute ja tööandjate vahelised kollektiivlepingud kehtivad tavaliselt 2 aastat. Tööandja on kohustatud teavitama töötajat kõigist tööga seonduvatest muutustest 1 kuu jooksul. Küsimuste, probleemide ja kaebustega on võimalik pöörduda töö- ja sotsiaalkindlustuse ministeeriumi töösuhete osakonda (the Department of Labour Relations of the Ministry of Labour and Social Insurance) tel: /6.

5 Tööaeg Tööaeg on Küprosel tavaliselt tundi nädalas (töötamine esmaspäevast reedeni, 8 tundi päevas), tööpäeva kestus on 08:00 kuni 17:30 ning lõuna on 13:00 14:30. Enamikel juhtudel on töötajatel kord nädalas 1 õhtupoolik vaba, tavaliselt see on kolmapäev. Sellel päeval lõpeb töö kell 13:00. Kui tööaeg ületab nädalas 40 tundi, siis käsitletakse ülejäänud aega ületundidena. Ületunde ei ole lubatud teha rohkem kui 48 tundi nädalas. Auto- ja bussijuhtide ning teenindussektori töötajate nädalane tööaeg on reguleeritud eriseadusega. Töötasu Palka makstakse tavaliselt igakuiselt või kord nädalas. Töötaja palgast on kohustuslik kinni pidada sotsiaalkindlustusmaks, tulumaks, tervishoiu- ja hoolekandemaksud. Osades sektorites (metalli- ja puidutööstus, turism, ehitus jm) pole miinimumpalk Küprosel tööturuseadusega reguleeritud, st et töölevõtu tingimused ja muud suhted tööandja ja töötaja vahel on Küprosel suures osas reguleeritud ametiühingute, tööandjate organisatsioonide ja valitsuse vaheliste kollektiivlepingutega. Miinimumpalk (muudetakse igal aastal aprillis) on kehtestatud konkreetsetel kutsealadel: müüjad, ametnikud, lastehoiutöötajad, turvatöötajad, hooldajad, meditsiiniõed. Teiste töötajate suhtes kehtib miinimumpalk, mis on tööturuseadusega reguleeritud. Lisainfo: Küprose Töösuhete amet MAKSUD Küprosel kehtib astmeline tulumaks, mis ulatub kuni 30 %. Maksuvaba tulumäär on aastas EUR. Iga EL kodanik peab taotlema Küprose Maksuametist maksumaksja isikukoodi (Taxpayer`s Identification Code). Selleks on vaja passi ja I.R.163A täidetud vormi. Maksukohustuse suurus sõltub sellest, kas isik on Küprose resident või mitte. Resident on füüsiline isik, kelle elukoht on Küprosel või kui ta viibib Küprosel 12 järjestikuse kalendrikuu jooksul vähemalt 183 päeva. Isik loetakse residendiks alates tema Küprosele saabumise päevast. Residendist füüsiline isik maksab tulumaksu kõikidelt nii Küprosel kui väljaspool Küprost saadud tuludelt. Mitteresidendid on kohustatud maksma maksu ainult Küprosel saadud tulu eest. Füüsilise isiku (või füüsilisest isikust ettevõtja) maksumäärad: 0 %-ga maksustatakse sissetulek EUR aastas; 20 %-ga maksustatakse sissetulek EUR aastas; 25 %-ga maksustatakse sissetulek EUR aastas; 30%-ga maksustatakse sissetulek EUR aastas; 35%-ga maksustatakse sissetulek üle EUR aastas.

6 Küprose ja Eesti vahel ei ole sõlmitud maksustamise kahepoolset lepingut. See tähendab, et välismaal tasutud makse ei ole võimalik Küprose tulumaksust maha arvata. Maksudega seotud küsimustega pöörduge oma Maksuameti kontorisse t.ee. Lisainfo Küprose maksusüsteemist on Küprose Maksuameti (Inland Revenue Department) koduleheküljel: Tuludeklaratsiooni täitmine elektrooniliselt läbi Interneti Käibemaksu (ΦΠΑ) suurus on 15%. SOTSIAALKINDLUSTUS Sotsiaalkindlustussüsteem hõlmab kohustuslikus korras kõiki isikuid, kes tegelevad Küprosel tasustatava tööga kas palgatöötajana või füüsilisest isikust ettevõtjana. Sotsiaalkindlustusskeem Küprosel hõlmab järgmiseid valdkondi: - haigus- ja vanematoetused; - kindlustus tööõnnetuse vastu; - invaliidsustoetused; - pensionikindlustus; - toitjakaotustoetused; - töötuskindlustus; - peretoetused: abiellumistoetus. Lisaks sellele pakutakse tasuta ravi kannatanutele, kes põevad tööga seotud kutsehaigusi või on saanud vigastusi tööõnnetusel. Töötaval isikul on õigus saada vajaduse korral kõiki ülalmainitud toetusi. Erandiks on FIEd (neil ei ole õigust taotleda töötuskindlustushüvitist ja töövigastuse toetusi) ja vabatahtliku töö tegijad (neil on õigus saada ainult peretoetusi: abiellumis-, matuse- ja vanematoetusi ning pensioni). Ravikindlustushüvitist makstakse töövõimetutele palgatöötajatele ja füüsilisest isikust ettevõtjatele vanuses aastat. Isikutel, kes ei ole 63-aastaseks saades täitnud pensioniõiguse saamiseks vajalikke kindlustustingimusi, on õigus saada hüvitist nõutud kuupäevani, kuid mitte pärast 65-aastaseks saamist. Rasedus- ja sünnitushüvitist makstakse kõikidele töötavatele naistele, olenemata sellest, kas nad on palgatöötajad või füüsilisest isikust ettevõtjad, 18 nädala vältel alates nädalast enne eeldatavat sünnituskuupäeva. Hüvitist makstakse 16 nädala jooksul ka alla 12-aastase lapse lapsendanud emadele. Sünnitoetus on kindlasummaline toetus, mida makstakse kõikidele naistele, kellel on õigus seda saada, ühesuuruses summas, mis alates 9. juulist 2010 on iga lapse eest saadav toetus 6% aastase põhikindlustuse kindlustuspunktist (8886 eurot 6% = 533,16 eurot). Kindlustustingimuste täitmise osas võetakse arvesse kas taotleja või tema abikaasa andmeid.

7 Töötuskindlustushüvitis Töötuskindlustushüvitist makstakse aastastele palgatöötajatele, kes on jäänud töötuks oma tahtest sõltumata. Isikutel, kes ei täida kindlustusmaksete tasumisega seotud tingimusi vanaduspensioni saamiseks 63-aastaselt, on õigus saada töötushüvitist kuni nõutava ajani, kuid mitte kauem kui 65-aastaseks saamiseni. Füüsilisest isikust ettevõtjatel ei ole õigust saada töötushüvitist. Hüvitise taotlemiseks tuleb end registreerida kohaliku omavalitsuse tööhõiveametis ja kohalikus sotsiaalkindlustusametis tööotsijana. Kohaldatakse 3-päevast ooteaega, välja arvatud nende isikute korral, kes töötavad välisriigis Küprose kodanikust tööandja juures sel juhul on ooteaeg 30 päeva Kui olete töötu ja Teil on õigus saada töötuskindlustushüvitist Eestist ning kavatsete minna Küprosele tööd otsima, küsige oma õiguste kohta Töötukassast Vanaduspension Ametlik vanaduspensioniiga on 65 aastat. Teatud eritingimustel võib jääda pensionile 63- aastaselt. Kaevurite pensioniiga on 63 aastat. Kaevuritel, kes on töötanud vähemalt 5 aastat kaevanduses, on õigus saada vanaduspensioni tavalisest pensionieast 1 kuu võrra varem iga 5-kuuse perioodi kohta, mille vältel nad on kaevanduses töötanud, kui nad on kaevanduses töötamise lõpetanud, kuid mitte enne 58-aastaseks saamist. Muud eelpensioni ei ole õigusaktides ette nähtud. Lisainfo: Küprose Sotsiaalkindlustusamet TERVISHOID Küprosel ajutiselt asuval isikul tasuks muretseda endale Euroopa ravikindlustuskaart, mis muudab arstiabi saamise kiiremaks ja lihtsamaks (vt. Euroopa ravikindlustuskaardi ja ravikindlustuskaardi asendussertifikaadi annab välja elukohajärgne Haigekassa ja mõlemad on tasuta. Riigi tervishoiuteenused on kättesaadavad kõikidele isikutele, kes soovivad lasta end ravida riiklikus meditsiiniasutuses ning kes elavad alaliselt Küprosel ja on Küprose kodanikud. Need tingimused ei kehti riikliku hoolekande all olevate isikute suhtes. Tervishoiuteenuste osutamine Raviteenuseid osutavad teatud elanikekategooriatele tasuta või väikese tasu eest riiklikud raviasutused järgmises korras. Patsiendid, kes nendesse kategooriatesse ei kuulu, maksavad vastavaid teatud perioodi tagant kindlaksmääratavaid teenustasusid. Erasektori raviteenuseid kasutavad isikud tasuvad oma kulud ise. Teatud elanikekategooriale on tagatud hüvitamine ametiühingute või tööandjate hallatavatest ravikindlustusfondidest, mis kannavad täielikult või osaliselt oma liikmete ravikulud.

8 Üksikisikud, kellel on õigus saada arstiabi, peavad teatud juhtudel maksma täiendavat tasu. Näiteks isikud, kellel on õigus vähendatud tasuga raviteenustele (B-ravikaart) maksavad üldarsti visiiditasu ning eriarsti visiiditasu, lisaks 50% labori-, röntgeni- ja muude uuringute hinnakirja kohasest maksumusest. Riikliku hoolekande all olevad isikud ja üle 65-aastased on mis tahes omaosalusest vabastatud. Tasuta raviteenuste õigusega patsiendid ei maksa ise omaosalust, välja arvatud 2,00 eurot ambulatoorse visiidi tasu. Kiirabi on võimalik kutsuda numbrilt 112. TÖÖ OTSIMINE El kodanikud, sealhulgas ka eesti Vabariigi kodanikud Küprosel töötamiseks tööluba ei vaja. Töötul, kes saab töötuskindlustushüvitist, on hüvitist kaotamata õigus minna teise liikmesriiki tööd otsima. Töötuskindlustushüvitise maksmist jätkatakse üksnes tingimusel, et otsite teises riigis tööd ja olete valmis seal tööle asuma ning järgite selles riigis tööotsijale kehtestatud nõudmisi. Hüvitist on õigus saada kuni kolme kuu jooksul ja selleks tuleb taotleda töötukassast vorm U2 lisainfo töötukassa kodulehel NB! Eesti elanikel, kes ei ole Eesti kodanikud, peab mistahes teise liikmesriiki elama ja tööle asumiseks olema elamis- ja tööluba. Kui Kui te te soovite soovite teavet teavet tööpakkumiste tööpakkumiste kohta kohta Küprosel, Küprosel, on on teile teile abiks abiks EURES EURES portaal eures.europa.eu > Tööotsijale > Otsi töökohta, mille andmebaas sisaldab kõikide EL riikide vabu töökohti. Küprosel pakutavate töökohtadega on võimalik tutvuda ka Küprose Tööturuameti koduleheküljelt Ka enamuses Küprose ajalehtedes avaldatakse tööpakkumisi. Suurimad lehed on: Phileleftheros kreeka keeles, igapäevane; Cyprus Mail inglise keeles, igapäevane; Cyprus Weekly inglise keeles, igapäevane; Kibris türgi keeles, üks suurematest ajalehtedest ajalehtedest Põhja-Küprosel. Põhja-Küprosel. Kohalikud Küprose töövahendusportaalid:

9 Firmade/tööandjate otsingumootor: The Cyprus Chamber of Commerce and Industry (KEBE) Küprosel on töövahendusteenus tööotsijatele TASUTA. Oma ettevõtte asutamine Kui soovite luua Küprosel oma ettevõtte, on kasulik tutvuda ettevõtetele informatsiooni pakkuva organisatsiooniga The Department of Registrar of Companies and Official Receiver (Ettevõtete Registreerimisamet): ELUASE Eluaseme kuulutusi (üür, ost) on tihti rohkelt kinnisvarafirmade kodulehekülgedel Internetis. Küprosel sõltub üüri hind suuresti sellest, kus korter asub (linn, piirkond) ja mugavuste olemasolust. Üürimise kohta sõlmitakse kirjalik vormikohane üürileping, kus fikseeritakse üüri suurus, maksmise viis, üürimise kestus. Tavaliselt vee-, elektri- ja küttekulud ei ole üürihinda arvatud. Samas peate arvestama, et tavaliselt tuleb maksta ühe kuu rent ja tagatisraha. Kui kasutate vahendusfirma teenuseid, tuleb arvestada ka nende vahendustasudega. Kinnisvaramaaklerite liidu (Σύνδεσμο Κτηματομεσιτών Επιχειρηματιών Κύπρου) kodulehekülg on koos linkide ja liikmeks olevate ettevõtetega aadressil: tel , e-post Lisainfo: Samast võib leida ka üürikortereid valides Property for rent: Viimastel aastatel on kasvanud nõudlus elukoha ostmiseks, et asuda elama Küprosele. Transport Küprosel pole ronge ega metrood. Linnade vahel liiklemiseks on kasutusel bussid ja linnadevahelised taksod. Linnas sõidavad tavataksod linnade vahel ja maapiirkondades ei liikle. Pühapäeviti ja rahvuspühadel on teenused mõnevõrra kallimad. Linnas opereerivaid taksosid saab tellida või püüda tänavalt, neil on kohustuslik omada ka taksomeetrit, mida maal sõitvatel taksodel pole. Öötariifid on kallimad ja kehtivad kellaaegadel Küprosel puuduvad teemaksud. Kasutatakse parempoolse rooliga sõidukeid. Bensiinijaamad on öösel suletud. Turvavöö kinnitamine on nõutav nii ees kui tagaistmel, mobiiliga rääkides on hands-free seadme kasutamine kohustuslik.

10 HARIDUS Lastehoolekanne - vastavalt Küprose seadusandlusele peavad kreekakeelsed munitsipaallasteaiad ning võõrkeelsed eralasteaiad osutama vajadusel 3-5,8-aastastele (5 aastat ja 8 kuud) lastele hoolekandeteenust kas lastepäevakodudes, pikapäevarühmades või lasteaedades. Lasteaia (eelkooli) külastamine on lastele vanuses 4 aastat ja 8 kuud kuni 5 aastat ja 8 kuud kohustuslik. Eralasteaias on ühe lapse kuumaks EUR, munitsipaallasteaedades on maks väiksem. Ka alla 3-aastaseid lapsi on võimalik panna kas riigi- või eralastesõime. Koolid Alg-, põhi- ja keskharidus on tasuta lastele vanuses 5,8 18 aastat. Keskkooli õpilased, kes soovivad õppida rohkem tehnilisi aineid, saavad õppida nn tehnilise suunaga klassides. Lapsed, kes ei oska kreeka keelt, saavad võtta lisa-keeleõppetunni, et oleks lihtsam õppida riigikoolides, kus kohalkäimine on kohustuslik ja tasuta ning õpitakse kreeka keeles. Erakoolides on võimalik omandada alg-, põhi- ja keskharidus inglise ja prantsuse keeles, algharidus on kättesaadav ka vene keeles. Küprose koolides koosneb õppeaasta kolmest osast, üks osa kestab kolm kuud. Õppenädala pikkus on viis tööpäeva. Kutsekvalifikatsioonide tunnustamine Selles Teavet osas välisriikides käsitletakse välja kutsekvalifikatsiooni antud kõrgkoolitunnistuste tunnustamist tunnustamise välismaal töötamiseks. See teave ei hõlma välismaal õppimist. Akadeemilistel eesmärkidel oma diplomite tunnustamise taotlemise kohta teabe saamiseks võtke ühendust akadeemilise tunnustamise infokeskustega (NARIC keskustega) Eesti esindus Eesti ENIC/NARIC Keskus Teavet välisriikides välja antud kõrgkoolitunnistuste tunnustamise kohta saate Küprose riiklikust akadeemilisest teabekeskusest (KYSATS - Κυπριακό Συμβούλιο Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών - Cyprus Council for the Recognition of Higher Education Qualifications). Ka taotlused diplomite ja tunnistuste tunnustamiseks tuleb saata KYSATSile: Keeleõpe Küprose valitsus koostöös Küprose Broadcasting Korporatsiooniga (CyBC) tegi kreeka keele õppimiseks kodulehekülje ( mille kaudu saab tasuta õppida kreeka keelt on-line versioonis, registreeruda saab aadressil: Välismaalastele õpetatakse kreeka kreeka keelt keelt Küprose Küprose riigikoolides pärastlõunasel ajal ja õhtuti. Teavet selle kohta saab kooli sekretärilt. Hind on väga väike ( 30-60EUR aastas). Erakeeltekoolide ning koduõpetajate kontaktid leiab enamikes Küprose ajalehtedes pealkirja instituudid all. Enamik õpetajaid ja koole pakub tasuta teste, mis aitavad määrata teie keeleoskuse taset.

11 KASULIKUD LINGID Euroopa tööalase liikuvuse portaal (info nii vabade töökohtade kui elamis- ja töötingimuste kohta) Eesti EURES kodulehekülg Küprose Saatkond Helsingis Küprose Välisministeerium Siseministeerium (info elamislubade taotlemise kohta) Tervishoiuministeerium Rahandusministeerium, toetuste ja hüvitiste teenistus Küprose Hariduse ja Kultuuri Ministeerium Töösuhete Osakond Küprose Turismiamet Küprose Maksuamet Küprose Sotsiaalkindlustusamet Politsei tel: 1460 Eesti Välisministeeriumi reisi- ja konsulaarinfo

12 KÜPROSELE TÖÖLE MINNES soovitavalt kindlaks teha, et Teil on olemas: kehtiv Eesti pass või ID-kaart kvalifikatsioonitunnistuse tõendatud tõlge CV, elulugu, kandideerimisavaldus ja endiste tööandjate soovituskirjad koopiad sünnitunnistustest ja muudest perekonnaseisu tõenditest elamispind piirkonnas, kus asute tööle Euroopa ravikindlustuskaart või eratervisekindlustus (pole kohustuslik) piisavalt vahendeid elamiseks kuni esimese töötasu saamiseni või vajadusel koju pöördumiseni vajalikud U-vormid: Kui Teil on ülalkirjeldatu kohta küsimusi, pöörduge Teile sobivasse Eesti Töötukassa esindusse Infotelefon Toetab Euroopa Liit

ESTONIAN PATENT OFFICE

ESTONIAN PATENT OFFICE PCT Applicant s Guide National Phase National Chapter Page 1 ESTONIAN PATENT OFFICE (PATENDIAMET) AS DESIGNATED (OR ELECTED) OFFICE CONTENTS THE ENTRY INTO THE NATIONAL PHASE SUMMARY THE PROCEDURE IN THE

More information

TÖÖTUSKINDLUSTUSSÜSTEEMIDE VÕRDLEV ANALÜÜS EUROOPA LIIDUS

TÖÖTUSKINDLUSTUSSÜSTEEMIDE VÕRDLEV ANALÜÜS EUROOPA LIIDUS Sisekaitseakadeemia Finantskolledž Maria Borzova TÖÖTUSKINDLUSTUSSÜSTEEMIDE VÕRDLEV ANALÜÜS EUROOPA LIIDUS Lõputöö kava Juhendaja: Paul Tammert, MSc Tallinn 2011 ANNOTATSIOON SISEKAITSEAKADEEMIA Kolledž:

More information

Name of legal analyst: Hannes Veinla Date Table completed: October 2008

Name of legal analyst: Hannes Veinla Date Table completed: October 2008 Name of legal analyst: Hannes Veinla Date Table completed: October 2008 Contact details: Hannes.veinla@ut.ee Country: Estonia I. General context (responsible bodies) and quality of transposition The main

More information

37 (2) TOLLIPROTSEDUURI RIIKLIKUD LISAKOODID 37(2) NATIONAL CODES

37 (2) TOLLIPROTSEDUURI RIIKLIKUD LISAKOODID 37(2) NATIONAL CODES 37 (2) TOLLIPROTSEDUURI RIIKLIKUD LISAKOODID 37(2) NATIONAL CODES Tollimaksu, käibemaksu ja aktsiisimaksude vabastused Kirjeldus Legislative act 37(2) fragment of law reg 819/83 saadused, mille ühenduse

More information

EUROOPA TASANDI ERAKONDADE JA EUROOPA TASANDI POLIITILISTE SIHTASUTUSTE AMET

EUROOPA TASANDI ERAKONDADE JA EUROOPA TASANDI POLIITILISTE SIHTASUTUSTE AMET 19.10.2017 ET Euroopa Liidu Teataja C 351/3 EUROOPA TASANDI ERAKONDADE JA EUROOPA TASANDI POLIITILISTE SIHTASUTUSTE AMET Euroopa tasandi erakondade ja Euroopa tasandi poliitiliste sihtasutuste ameti otsus,

More information

TÖÖTAJATE LIIKUMISVABADUS EUROOPA LIIDUS JA EESTI. Alice Lugna Tallinna Tehnikaülikool

TÖÖTAJATE LIIKUMISVABADUS EUROOPA LIIDUS JA EESTI. Alice Lugna Tallinna Tehnikaülikool TÖÖTAJATE LIIKUMISVABADUS EUROOPA LIIDUS JA EESTI Alice Lugna Tallinna Tehnikaülikool Euroopa Liitu (EL) integreerumise protsessis on vaieldamatult üheks oluliseks teemaks töötajate liikumisvabaduse probleemistik.

More information

5926/12 tht/mkk 1 DG F2A

5926/12 tht/mkk 1 DG F2A EUROOPA LIIDU NÕUKOGU Brüssel, 2. märts 2012 (05.03) (OR. en) 5926/12 INF 8 API 8 JUR 41 I/A-PUNKTI MÄRKUS Saatja: Informatsiooni töörühm Saaja: COREPER II / nõukogu Eelm dok nr: 5925/12 Teema: Üldsuse

More information

SOME OPTIONS FOR THE ACCESSION COUNTRIES IN DETERMINING THE EXCHANGE RATE REGIMES BEFORE JOINING THE EMU. Katrin Olenko University of Tartu

SOME OPTIONS FOR THE ACCESSION COUNTRIES IN DETERMINING THE EXCHANGE RATE REGIMES BEFORE JOINING THE EMU. Katrin Olenko University of Tartu SOME OPTIONS FOR THE ACCESSION COUNTRIES IN DETERMINING THE EXCHANGE RATE REGIMES BEFORE JOINING THE EMU Introduction Katrin Olenko University of Tartu It is commonly accepted that the exchange rate regime

More information

Eesti Vabariigi valitsuse ja Bulgaaria Vabariigi valitsuse salastatud teabe vahetamise ja vastastikuse kaitse kokkulepe

Eesti Vabariigi valitsuse ja Bulgaaria Vabariigi valitsuse salastatud teabe vahetamise ja vastastikuse kaitse kokkulepe Väljaandja: Vabariigi Valitsus Akti liik: välisleping Teksti liik: algtekst Jõustumise kp: 19.05.2005 Avaldamismärge: RT II 2005, 17, 53 Eesti Vabariigi valitsuse ja Bulgaaria Vabariigi valitsuse salastatud

More information

EUROOPA TASANDI ERAKONDADE JA EUROOPA TASANDI POLIITILISTE SIHTASUTUSTE AMET

EUROOPA TASANDI ERAKONDADE JA EUROOPA TASANDI POLIITILISTE SIHTASUTUSTE AMET 25.8.2017 ET Euroopa Liidu Teataja C 281/5 EUROOPA TASANDI ERAKONDADE JA EUROOPA TASANDI POLIITILISTE SIHTASUTUSTE AMET Euroopa tasandi erakondade ja Euroopa tasandi poliitiliste sihtasutuste ameti otsus,

More information

Aktiivne NFE - ettevõtte esindaja kinnitab, et ettevõtte tegevusala on muu kui eelnevalt loetletud

Aktiivne NFE - ettevõtte esindaja kinnitab, et ettevõtte tegevusala on muu kui eelnevalt loetletud (N) 1(6) Juriidilisest isikust kontoomaniku kinnitus Täitmiseks Luminoris kontot omavatele ettevõtetele FTC ja CRS nõuete rakendamiseks Enne vormi täitmist lugege palun leheküljel 4 olevaid juhiseid Kontoomaniku

More information

The Estonian American Experience

The Estonian American Experience EANC NEWSLETTER ERKÜ TEATAJA June 2013 The Estonian American Experience In our March newsletter we posed the question Do you need Estonian to be Estonian? and invited our readers to share their thoughts.

More information

EESTI STANDARD EVS-ISO 7301:2004. RIIS Tehnilised tingimused. Rice Specification

EESTI STANDARD EVS-ISO 7301:2004. RIIS Tehnilised tingimused. Rice Specification EESTI STANDARD EVS-ISO 7301:2004 RIIS Tehnilised tingimused Rice Specification EVS-ISO 7301:2004 EESTI STANDARDI EESSÕNA NATIONAL FOREWORD Käesolev Eesti standard EVS-ISO 7301:2004 Riis. Tehnilised tingimused

More information

Eessõna. Introduction

Eessõna. Introduction 1 Eessõna Introduction Alates 2005. aastast tegutseb Tarbijakaitseameti koosseisus Euroopa Liidu tarbija nõustamiskeskus, mille eesmärgiks on nõustada tarbijaid nende õigustest sooritades oste Euroopa

More information

SISUKORD CONTENTS. EESSÕNA 5 Foreword

SISUKORD CONTENTS. EESSÕNA 5 Foreword SISUKORD CONTENTS EESSÕNA 5 Foreword PATENDIAMET 7 The Estonian Patent Office STRUKTUUR 8 Structure TÖÖSTUSOMANDI ÕIGUSKAITSE 9 Legal Protection of Industrial Property RAHVUSVAHELINE KOOSTÖÖ 13 International

More information

This document is a preview generated by EVS

This document is a preview generated by EVS EESTI STANDARD EVS-ISO 7301:2011 RIIS Tehnilised tingimused Rice Specification (ISO 7301:2011) EESTI STANDARDI EESSÕNA NATIONAL FOREWORD See Eesti standard EVS-ISO 7301:2011 Riis. Tehnilised tingimused

More information

Välisriigi avalike dokumentide legaliseerimise nõude tühistamise konventsioon

Välisriigi avalike dokumentide legaliseerimise nõude tühistamise konventsioon Väljaandja: Riigikogu Akti liik: välisleping Teksti liik: algtekst Jõustumise kp: 30.09.2001 Avaldamismärge: RT II 2000, 27, 165 Välisriigi avalike dokumentide legaliseerimise nõude tühistamise konventsioon

More information

Aastatel opteerimise teel Eesti kodakondsuse omandamise küsimusi käsitlenud õiguse ja halduspraktika analüüs

Aastatel opteerimise teel Eesti kodakondsuse omandamise küsimusi käsitlenud õiguse ja halduspraktika analüüs Aastatel 1918-1940 opteerimise teel Eesti kodakondsuse omandamise küsimusi käsitlenud õiguse ja halduspraktika analüüs Lõpparuanne Tartu Ülikooli ja Siseministeeriumi vahelisele töövõtulepingule Tartu

More information

n~ m~mm~ ~~ ~I ~~ ~ ~II ~I ~~ ~n~ ~~ I~I ~m~1

n~ m~mm~ ~~ ~I ~~ ~ ~II ~I ~~ ~n~ ~~ I~I ~m~1 Date Printed: 01/14/2009 JTS Box Number: 1FES 27 Tab Number: 36 Document Title: REPUBLIC OF ESTONIA CONSTITUTION Document Date: 1992 Document Country: Document Language: 1FES 10: EST ENG CON00081 n~ m~mm~

More information

NOORED EESTI TÖÖTURUL JA TÖÖTURUPOLIITIKA. Urve Venesaar Reet Maldre TTÜ Eesti Majanduse Instituut

NOORED EESTI TÖÖTURUL JA TÖÖTURUPOLIITIKA. Urve Venesaar Reet Maldre TTÜ Eesti Majanduse Instituut NOORED EESTI TÖÖTURUL JA TÖÖTURUPOLIITIKA Sissejuhatus Urve Venesaar Reet Maldre TTÜ Eesti Majanduse Instituut Noorte tööturul kohanemine on tõsiseks probleemiks enamuses riikides. Selle iseärasusi on

More information

TOETATUD TAGASIPÖÖRDUMINE JA RE-INTEGRATSIOON KOLMANDATESSE RIIKIDESSE. Euroopa Liidu programmid ja strateegiad

TOETATUD TAGASIPÖÖRDUMINE JA RE-INTEGRATSIOON KOLMANDATESSE RIIKIDESSE. Euroopa Liidu programmid ja strateegiad SA EESTI MIGRATSIOONIFOND EUROOPA RÄNDEVÕRGUSTIK TOETATUD TAGASIPÖÖRDUMINE JA RE-INTEGRATSIOON KOLMANDATESSE RIIKIDESSE Euroopa Liidu programmid ja strateegiad TALLINN SEPTEMBER 2009 SISUKORD KOKKUVÕTE...

More information

Pagulased. eile, täna, homme

Pagulased. eile, täna, homme Pagulased eile, täna, homme Pagulased eile, täna, homme Pagulased eile, täna, homme. Käsiraamat Ida-Virumaa Integratsioonikeskus 2007 Pagulased eile, täna, homme Käsiraamat on valminud MTÜ Ida-Virumaa

More information

EESSÕNA 5 Foreword. PATENDIAMET 8 The Estonian Patent Office. STRUKTUUR 9 Structure

EESSÕNA 5 Foreword. PATENDIAMET 8 The Estonian Patent Office. STRUKTUUR 9 Structure AASTARAAMAT A N N U A L R E P O R T 2014 SISUKORD CONTENTS EESSÕNA 5 Foreword PATENDIAMET 8 The Estonian Patent Office STRUKTUUR 9 Structure TÖÖSTUSOMANDI ÕIGUSKAITSE 10 Legal Protection of Industrial

More information

ELECTRONIC SIGNATURE LAW

ELECTRONIC SIGNATURE LAW Case Note Case name AS Valga Külmutusvagunite Depoo (in bankruptcy) Citation Administrative matter no 2-3/466/03 Name and level of court Administrative Chamber of Tallinn Circuit Court Members of court

More information

Projekti koordinaator: WAVE Co-ordination Office / Austrian Women s Shelter Network, Bacherplatz 10/4, A-1050 Viin, Austria

Projekti koordinaator: WAVE Co-ordination Office / Austrian Women s Shelter Network, Bacherplatz 10/4, A-1050 Viin, Austria SISUKORD Eessõna... 4 Terminoloogia... 5 1. Sissejuhatus... 6 2. Teoreetiline taust... 8 3. Naiste varjupaiga eesmärgid ja põhimõtted... 19 4. Naiste varjupaiga rajamine ja rahastamine... 25 5. Naistele

More information

EESSÕNA 5 Foreword. PATENDIAMET 8 The Estonian Patent Office. STRUKTUUR 9 Structure. RAHVUSVAHELINE KOOSTÖÖ 14 International Cooperation

EESSÕNA 5 Foreword. PATENDIAMET 8 The Estonian Patent Office. STRUKTUUR 9 Structure. RAHVUSVAHELINE KOOSTÖÖ 14 International Cooperation SISUKORD CONTENTS EESSÕNA 5 Foreword PATENDIAMET 8 The Estonian Patent Office STRUKTUUR 9 Structure TÖÖSTUSOMANDI ÕIGUSKAITSE 10 Legal Protection of Industrial Property RAHVUSVAHELINE KOOSTÖÖ 14 International

More information

TARTU ÜLIKOOL Humanitaarteaduste ja kunstide valdkond Ajaloo ja arheoloogia instituut Uusima aja osakond

TARTU ÜLIKOOL Humanitaarteaduste ja kunstide valdkond Ajaloo ja arheoloogia instituut Uusima aja osakond TARTU ÜLIKOOL Humanitaarteaduste ja kunstide valdkond Ajaloo ja arheoloogia instituut Uusima aja osakond Oliver Hoole NANSENI PASS JA VENE PAGULASED Bakalaureusetöö Juhendaja: prof. Eero Medijainen Tartu

More information

MEHITAMATA ÕHUSÕIDUKITE (sh droonide) MÜÜGI JA KÄITAMISE JUHEND

MEHITAMATA ÕHUSÕIDUKITE (sh droonide) MÜÜGI JA KÄITAMISE JUHEND MEHITAMATA ÕHUSÕIDUKITE (sh droonide) MÜÜGI JA KÄITAMISE JUHEND 1. Juhendi eesmärk ja kohaldamisala 1.1 Juhendi koostamise eesmärk on tutvustada mehitamata õhusõiduki käitamisega seotud nõudeid ning ennetada

More information

NAISTE ÕIGUSTE KAITSE VÕIMALUSED EESTIS JA RAHVUSVAHELISELT

NAISTE ÕIGUSTE KAITSE VÕIMALUSED EESTIS JA RAHVUSVAHELISELT TALLINNA TEHNIKAÜLIKOOL TALLINNA KOLLEDŽ Rahvusvaheline majandus ja ärikorraldus Äriõigus Alina Filippova NAISTE ÕIGUSTE KAITSE VÕIMALUSED EESTIS JA RAHVUSVAHELISELT Lõputöö Juhendaja: Uno Feldschmidt,

More information

TULEB VÕTTA ARVESSE VARJUPAIGATAOTLEJATE KONKREETSET OLUKORDA JA VAJADUSI

TULEB VÕTTA ARVESSE VARJUPAIGATAOTLEJATE KONKREETSET OLUKORDA JA VAJADUSI ÕIGUSED VABADUSELE, ISIKUPUUTUMATUSELE NING LIIKUMISVABADUSELE LAIENEVAD VARJUPAIGATAOTLEJATELE KINNIPIDAMINE PEAB TOIMUMA KOOSKÕLAS SEADUSEGA MÄÄRAMATA TÄHTAJAGA KINNIPIDAMINE ON PÕHJENDAMATU JA KINNIPIDAMISE

More information

PILK TÖÖELLU A GLIMPSE INTO THE WORKING LIFE

PILK TÖÖELLU A GLIMPSE INTO THE WORKING LIFE Kogumik esitab ülevaate töövaldkonnast Eestis käesoleva kümnendi keskpaigas. Käsitletakse üldisi trende tööturul, haridusvalikute seoseid tööturuga, töökoolitust, eestlaste ja mitteeestlaste, meeste ja

More information

Ksenia Guštšenko SOOLINE PALGALÕHE EESTIS: OAXACA-BLINDERI DEKOMPOSITSIOON Magistritöö

Ksenia Guštšenko SOOLINE PALGALÕHE EESTIS: OAXACA-BLINDERI DEKOMPOSITSIOON Magistritöö TALLINNA TEHNIKAÜLIKOOL Majandusteaduskond Rahanduse ja majandusteooria instituut Majandusmatemaatika, statistika ja ökonomeetria õppetool Ksenia Guštšenko SOOLINE PALGALÕHE EESTIS: OAXACA-BLINDERI DEKOMPOSITSIOON

More information

Eesti Statistika Kvartalikiri Quarterly Bulletin of Statistics Estonia

Eesti Statistika Kvartalikiri Quarterly Bulletin of Statistics Estonia Eesti Statistika Kvartalikiri Quarterly Bulletin of Statistics Estonia Intervjuu endise peadirektoriga Põlisrahvastik ja välispäritolu rahvastik Residentsuse indeks Tegelik ja registripõhine elukoht Põllumajanduslikud

More information

VARIMAJANDUSE VÄHENDAMINE EESTI NÄITEL

VARIMAJANDUSE VÄHENDAMINE EESTI NÄITEL Sisekaitseakadeemia Finantskolledž Karoliina Veermaa VARIMAJANDUSE VÄHENDAMINE EESTI NÄITEL Lõputöö Juhendaja: Kerly Randlane, MPA Tallinn 2014 ANNOTATSIOON SISEKAITSEAKADEEMIA Kolledž: Finantskolledž

More information

ARMEENIA JA ASERBAIDŽAANI DIASPORAADE MEEDIAKANALID EESTIS

ARMEENIA JA ASERBAIDŽAANI DIASPORAADE MEEDIAKANALID EESTIS Tartu Ülikool Sotsiaalteaduskond Ajakirjanduse ja kommunikatsiooni osakond Anait Mesropjan Bakalaureusetöö ARMEENIA JA ASERBAIDŽAANI DIASPORAADE MEEDIAKANALID EESTIS 1989-1991 Juhendaja: Valeria Jakobson,

More information

EANC Announces Special Fundraising Drive 2015 a. erakordne korjanduse aktsioon

EANC Announces Special Fundraising Drive 2015 a. erakordne korjanduse aktsioon EANC NEWSLETTER ERKÜ TEATAJA March 2015 EANC Announces Special Fundraising Drive 2015 a. erakordne korjanduse aktsioon Because of the critical Ukrainian situation, the Estonian American National Council

More information

EESTI- JA VENEPÄRASTE NIMEDE TÄHTSUS TÖÖLE KANDIDEERIMISEL TEENINDUSSEKTORIS

EESTI- JA VENEPÄRASTE NIMEDE TÄHTSUS TÖÖLE KANDIDEERIMISEL TEENINDUSSEKTORIS Tartu Ülikool Majandusteaduskond Rahvamajanduse instituut Jelena Lõgina EESTI- JA VENEPÄRASTE NIMEDE TÄHTSUS TÖÖLE KANDIDEERIMISEL TEENINDUSSEKTORIS Magistritöö sotsiaalteaduse magistri kraadi taotlemiseks

More information

EESTI TÄISKASVANUD RAHVASTIKU TERVISEKÄITUMISE UURING, Health Behavior among Estonian Adult Population, 2008

EESTI TÄISKASVANUD RAHVASTIKU TERVISEKÄITUMISE UURING, Health Behavior among Estonian Adult Population, 2008 EESTI TÄISKASVANUD RAHVASTIKU TERVISEKÄITUMISE UURING, 2008 Health Behavior among Estonian Adult Population, 2008 Mare Tekkel, Tatjana Veideman, Mati Rahu Tallinn 2009 SISUKORD/ CONTENTS Summary... 1

More information

SISUKORD CONTENTS. EESSÕNA 5 Foreword. PATENDIAMET 8 The Estonian Patent Office. STRUKTUUR 9 Structure

SISUKORD CONTENTS. EESSÕNA 5 Foreword. PATENDIAMET 8 The Estonian Patent Office. STRUKTUUR 9 Structure E E S T I P A T E N D I A M E T E S T O N I A N P A T E N T O F F I C E AASTARAAMAT ANNUAL REPORT 2007 E E S T I P A T E N D I A M E T E S T O N I A N P A T E N T O F F I C E AASTARAAMAT ANNUAL REPORT

More information

NOTARIAALSE TESTAMENDI VORMISTUSLIKUD NÕUDED

NOTARIAALSE TESTAMENDI VORMISTUSLIKUD NÕUDED TARTU ÜLIKOOL ÕIGUSTEADUSKOND TSIVIILÕIGUSE ÕPPETOOL Perit Puust NOTARIAALSE TESTAMENDI VORMISTUSLIKUD NÕUDED Bakalaureuseöö Juhendaja mag. iur. Urve Liin Tartu 2013 Sisukord Sissejuhatus... 3 I Notariaalse

More information

Tööhõive alased trendid ja probleemid Eestis. Reelika Leetmaa Poliitikauuringute Keskus Praxis

Tööhõive alased trendid ja probleemid Eestis. Reelika Leetmaa Poliitikauuringute Keskus Praxis Tööhõive alased trendid ja probleemid Eestis Reelika Leetmaa Poliitikauuringute Keskus Praxis 17.1.214 Töö- ja sotsiaalpoliitika programm Praxises Maksud ja toetused Ligipääs tööturule ja osalemine tööelus

More information

III RIIGIKOGU 4. istungjärk. Protokoll 11I\ 113 (23) a.

III RIIGIKOGU 4. istungjärk. Protokoll 11I\ 113 (23) a. III RIIGIKOGU 4. istungjärk. Protokoll 11I\ 113 (23). 1927. a. HI Riigikogu koosolek 15. detsembril 1927. a. kell 10. Kokku on tulnud 89 Riigikogu liiget. Valitsuse looshis: Riigivanem J. Tõnisson, siseminister

More information

Eestis on suhteliselt väiksemad klassid kui OECD riikides keskmiselt, mis annab head õpetamistingimused.

Eestis on suhteliselt väiksemad klassid kui OECD riikides keskmiselt, mis annab head õpetamistingimused. OECD iga-aastane haridusindikaatorite kogumik EAG: OECD Indicators annab usaldusväärset, täpset ja asjakohast teavet hariduse kohta maailmas. Ülevaade sisaldab andmeid OECD 34 liikmesriigi ning mitmete

More information

Kui suur on Eesti riigiaparaat ja kas see paisub? ametnike arvu, siis riigi ülalpidamise

Kui suur on Eesti riigiaparaat ja kas see paisub? ametnike arvu, siis riigi ülalpidamise Riigimasin teema- Erilehe väljaandmist finantseeris Eesti Koostöö Kogu ja kujundas Eesti Ajalehtede ja erilehtede osakond Konverentsi Eesti kui väikeriik eriväljaanne Sihtasutus Eesti Koostöö Kogu: Roheline

More information

European Union European Social Fund I RI

European Union European Social Fund I RI European Union European Social Fund I RI S This publication was written within the framework of the Headway Improving Social Intervention Systems for Victims of Trafficking Project, funded by the EQUAL

More information

Euroopa Parlamendi valimised Sydneys

Euroopa Parlamendi valimised Sydneys Euroopa Parlamendi valimised Sydneys Valimine on vastutustunne oma kodumaa suhtes Aukonsul Anu van Hattemi kommentaar valimiste kohta lk 4 Sydney Eesti Majas korraldasid Europarlamendi valimiste eelhääletamist

More information

Kolmandate riikide kodanike kvalifikatsioonide hindamine ja tunnustamine: väljakutsed ning parimad praktikad

Kolmandate riikide kodanike kvalifikatsioonide hindamine ja tunnustamine: väljakutsed ning parimad praktikad Euroopa rändevõrgustik INFOLEHT Nr 1 (6) Jaanuar 2017 Euroopa rändevõrgustiku Eesti kontaktpunkt ISSN: 2504-5512 Kolmandate riikide kodanike kvalifikatsioonide hindamine ja tunnustamine: väljakutsed ning

More information

Marje Allikmets LOOVUTATAVA ISIKU ÕIGUSED LOOVUTAMISMENETLUSES KOHTUPRAKTIKA ANALÜÜS. Magistritöö

Marje Allikmets LOOVUTATAVA ISIKU ÕIGUSED LOOVUTAMISMENETLUSES KOHTUPRAKTIKA ANALÜÜS. Magistritöö TARTU ÜLIKOOL ÕIGUSTEADUSKOND AVALIKU ÕIGUSE INSTITUUT Kriminaalõiguse, kriminoloogia ja kognitiivse psühholoogia õppetool Marje Allikmets LOOVUTATAVA ISIKU ÕIGUSED LOOVUTAMISMENETLUSES KOHTUPRAKTIKA ANALÜÜS

More information

Eesti tööjõu-uuring. Estonian Labour Force Survey METOODIKA METHODOLOGY

Eesti tööjõu-uuring. Estonian Labour Force Survey METOODIKA METHODOLOGY Eesti tööjõu-uuring Estonian Labour Force Survey METOODIKA METHODOLOGY EESTI STATISTIKA STATISTICS ESTONIA Eesti tööjõu-uuring Estonian Labour Force Survey METOODIKA METHODOLOGY TALLINN 2012 Kogumikus

More information

EESTI STANDARD EVS-EN :2007. Overhead electrical lines exceeding AC 45 kv Part 3-20: National Normative Aspects for Estonia

EESTI STANDARD EVS-EN :2007. Overhead electrical lines exceeding AC 45 kv Part 3-20: National Normative Aspects for Estonia EESTI STANDARD EVS-EN 50341-3-20:2007 Overhead electrical lines exceeding AC 45 kv Part 3-20: National Normative Aspects for Estonia Elektriõhuliinid vahelduvpingega üle 45 kv Osa 3-20: Eesti siseriiklikud

More information

KEELTERIKAS EUROOPA MITMEKEELSUSPOLIITIKA JA -TAVAD EUROOPAS

KEELTERIKAS EUROOPA MITMEKEELSUSPOLIITIKA JA -TAVAD EUROOPAS Kirjastaja KEELTERIKAS EUROOPA MITMEKEELSUSPOLIITIKA JA -TAVAD EUROOPAS TOIMETAJAD: Guus Extra ja Kutlay Yağmur Toetajad: Projekti on rahaliselt toetanud Euroopa Komisjon. Publikatsiooni sisu peegeldab

More information

POSTIPOISS. Nr 208 kevad 2007

POSTIPOISS. Nr 208 kevad 2007 LÄÄNEKAARE POSTIPOISS Nr 208 kevad 2007 VANCOUVERI EESTI SELTSI JUHATUS 2007.a. VES Executive Board Esimees/President Thomas Pajur 778 882-7109 Marie Kaul-Rahiman 604 946-4409 Abiesimees/ VP Liisa Suurkask

More information

DETSENTRALISEERIMINE AVALIKUS SEKTORIS, SELLE EELISED JA PUUDUSED RIIGI KUTSEÕPPEASUTUSTE LAHTIRIIGISTAMISE NÄITEL EESTIS

DETSENTRALISEERIMINE AVALIKUS SEKTORIS, SELLE EELISED JA PUUDUSED RIIGI KUTSEÕPPEASUTUSTE LAHTIRIIGISTAMISE NÄITEL EESTIS Tartu Ülikool Sotsiaalteaduskond Avaliku halduse osakond Meelis Aunap DETSENTRALISEERIMINE AVALIKUS SEKTORIS, SELLE EELISED JA PUUDUSED RIIGI KUTSEÕPPEASUTUSTE LAHTIRIIGISTAMISE NÄITEL EESTIS Magistritöö

More information

Talendipoliitika käsiraamat tegevused ja teenused talentide vastuvõtmiseks ja lõimimiseks Läänemere-äärsete riikide linnades ja muudes piirkondades

Talendipoliitika käsiraamat tegevused ja teenused talentide vastuvõtmiseks ja lõimimiseks Läänemere-äärsete riikide linnades ja muudes piirkondades Talendipoliitika käsiraamat tegevused ja teenused talentide vastuvõtmiseks ja lõimimiseks Läänemere-äärsete riikide linnades ja muudes piirkondades Osaliselt rahastatud Euroopa Liidu vahenditest (Euroopa

More information

EUROOPA REGIONAALSETE FILMIFONDIDE VÕRDLEV UURING

EUROOPA REGIONAALSETE FILMIFONDIDE VÕRDLEV UURING EUROOPA REGIONAALSETE FILMIFONDIDE VÕRDLEV UURING 2013 EUROOPA REGIONAALSETE FILMIFONDIDE VÕRDLEV UURING Sisukord 1. Sisukord lk 2 2. Sissejuhatus: Regionaalsete filmifondide asetumine Euroopa kaardile

More information

Eesti teadus- ja arendustegevuse ning innovatsiooni strateegia koostamise ettepanek Vabariigi Valitsusele

Eesti teadus- ja arendustegevuse ning innovatsiooni strateegia koostamise ettepanek Vabariigi Valitsusele Eesti teadus- ja arendustegevuse ning innovatsiooni strateegia koostamise ettepanek Vabariigi Valitsusele 1. Sissejuhatus Lähtudes Vabariigi Valitsuse 13.12.2005 määruse nr 302 Strateegiliste arengukavade

More information

EESTI SUVERÄÄNSUS *

EESTI SUVERÄÄNSUS * EESTI SUVERÄÄNSUS 1988 2008 * Sissejuhatus Kui prof Marju Luts-Sootak ja magister Hent Kalmo tegid mulle ettepaneku kirjutada kaastöö suveräänsuse muutumist käsitle vale raamatule, mõlkus mul esialgu meeles

More information

EUROOPA POOLAASTA TEMAATILINE TEABELEHT NOORTE TÖÖHÕIVE

EUROOPA POOLAASTA TEMAATILINE TEABELEHT NOORTE TÖÖHÕIVE EUROOPA POOLAASTA TEMAATILINE TEABELEHT NOORTE TÖÖHÕIVE 1. SISSEJUHATUS Noorte abistamine tööturule sisenemisel ja seal püsimisel on majanduskasvu ja paremate elutingimuste poliitika tähtis osa. Selline

More information

SISETURVALISUSE ARENGUKAVA

SISETURVALISUSE ARENGUKAVA SISETURVALISUSE ARENGUKAVA 2015 2020 SISUKORD SISUKORD... 2 SISUKOKKUVÕTE... 3 1. TURVALISUSE KÄSITLUS... 4 2. OLUKORRA ANALÜÜS... 5 2.1. Siseturvalisuse arengu kujundamise lähtekohad... 5 2.2. Elanike

More information

SISETURVALISUSE ARENGUKAVA

SISETURVALISUSE ARENGUKAVA SISETURVALISUSE ARENGUKAVA 2015 2020 SISUKORD SISUKORD... 2 SISUKOKKUVÕTE... 3 1. TURVALISUSE KÄSITLUS... 4 2. OLUKORRA ANALÜÜS... 5 2.1. Siseturvalisuse arengu kujundamise lähtekohad... 5 2.2. Elanike

More information

European Economic Area environmental grants in the period

European Economic Area environmental grants in the period European Economic Area environmental grants in the period 2009-2014 Through the EEA Grants, Iceland, Liechtenstein and Norway contribute to reducing social and economic disparities and to strengthening

More information

ENGLISH SUMMARIES Arutelu ülekuulamismeetodite karmistamise üle Volker Stümke, Handling Fear, Death and Mourning in the Armed Forces Andreas Pawlas,

ENGLISH SUMMARIES Arutelu ülekuulamismeetodite karmistamise üle Volker Stümke, Handling Fear, Death and Mourning in the Armed Forces Andreas Pawlas, ENGLISH SUMMARIES Arutelu ülekuulamismeetodite karmistamise üle Volker Stümke, dr. theol., sotsiaaleetika dotsent, Führungsakademie der Bundeswehr (Hamburg) Sellised sündmused nagu terrorismivastane sõda

More information

Helle Ruusing (RiTo 11), peatoimetaja, Riigikogu Kantselei infotalituse infonõunik

Helle Ruusing (RiTo 11), peatoimetaja, Riigikogu Kantselei infotalituse infonõunik Peatoimetaja veerg. Kevad tuli teisiti Helle Ruusing (RiTo 11), peatoimetaja, Riigikogu Kantselei infotalituse infonõunik Eestile on kevad 2007 olnud erakordne. Esimest korda viimase viieteistkümne aasta

More information

EESTI KODAKONDSUSE KUJUNEMINE: PÕHIMÕTTED JA PRAKTIKA

EESTI KODAKONDSUSE KUJUNEMINE: PÕHIMÕTTED JA PRAKTIKA TARTU ÜLIKOOL FILOSOOFIATEADUSKOND AJALOO OSAKOND LÄHIAJALOO ÕPPETOOL HELEN ROHTMETS EESTI KODAKONDSUSE KUJUNEMINE: PÕHIMÕTTED JA PRAKTIKA MAGISTRITÖÖ JUHENDAJA: Professor Eero Medijainen TARTU 2005 Sisukord

More information

TARTU ÜLIKOOL ÕIGUSTEADUSKOND Avaliku õiguse instituut. Karina Saron AMETNIKU TEENISTUSEST VABASTAMINE AMETNIKUST TINGITUD PÕHJUSTEL.

TARTU ÜLIKOOL ÕIGUSTEADUSKOND Avaliku õiguse instituut. Karina Saron AMETNIKU TEENISTUSEST VABASTAMINE AMETNIKUST TINGITUD PÕHJUSTEL. TARTU ÜLIKOOL ÕIGUSTEADUSKOND Avaliku õiguse instituut Karina Saron AMETNIKU TEENISTUSEST VABASTAMINE AMETNIKUST TINGITUD PÕHJUSTEL Magistritöö Juhendaja Dr. iur. Gaabriel Tavits Tallinn 2015 SISUKORD

More information

Eesti tervishoiusüsteem rahvusvahelises võrdluses EHK nõukogu

Eesti tervishoiusüsteem rahvusvahelises võrdluses EHK nõukogu Eesti tervishoiusüsteem rahvusvahelises võrdluses 27.05.2016 EHK nõukogu ELANIKE TERVISENÄITAJATEST Eesti on eeldatava keskmise eluea ja tervishoiukulud per capita näitaja osas OECD riikide seas heal tasemel

More information

Talispordivõimalused Viimsi vallas >> Loe lk 3

Talispordivõimalused Viimsi vallas >> Loe lk 3 Talispordivõimalused Viimsi vallas >> Loe lk 3 v Tiraaz 7490 nr 2 (313) 28. jaanuar 2011 Meie tunnustatud lastekaitsetöötaja Margit Stern. Loe lk 7 Ehitame lumelinna! Laupäeval, 29. jaanuaril kell 12 on

More information

AVALIKU SEKTORI KULUTUSED PERETOETUSTELE: MÕJUDE ANALÜÜS OECD RIIKIDE BAASIL

AVALIKU SEKTORI KULUTUSED PERETOETUSTELE: MÕJUDE ANALÜÜS OECD RIIKIDE BAASIL TALLINNA TEHNIKAÜLIKOOL Majandusteaduskond Rahanduse ja majandusteooria instituut Majandusteooria õppetool Ann Greetel Varunov AVALIKU SEKTORI KULUTUSED PERETOETUSTELE: MÕJUDE ANALÜÜS OECD RIIKIDE BAASIL

More information

This document is a preview generated by EVS

This document is a preview generated by EVS EESTI STANDARD EVS-EN 15898:2011 Conservation of cultural property - Main general terms and definitions EESTI STANDARDI EESSÕNA NATIONAL FOREWORD Käesolev Eesti standard EVS-EN 15898:2011 sisaldab Euroopa

More information

1 KIIRGUSKESKUS 10 Tallinn 2006

1 KIIRGUSKESKUS 10 Tallinn 2006 1 KIIRGUSKESKUS 10 Tallinn 2006 2 Koostajad ja toimetajad: Kristel Kõiv, Merle Lust, Toomas Kööp, Tõlkijad: Merle Lust ja Meaghan Burford Kaanekujundus: Aldo Tera Fotod: Kiirguskeskus Kiirguskeskus Kopli

More information

VÄIKEETTEVÕTLUS EESTIS: ROLL JA PROBLEEMID. Aleksandra Teder, Juhan Teder Tallinna Tehnikaülikool

VÄIKEETTEVÕTLUS EESTIS: ROLL JA PROBLEEMID. Aleksandra Teder, Juhan Teder Tallinna Tehnikaülikool VÄIKEETTEVÕTLUS EESTIS: ROLL JA PROBLEEMID Aleksandra Teder, Juhan Teder Tallinna Tehnikaülikool Sissejuhatus Eestis viimase 15 aasta jooksul toimunud majandusreformide jooksul on pidevalt rõhutatud väikeettevõtluse

More information

ALAMPALGA TÕSTMISE MÕJU EESTI TÖÖTURULE

ALAMPALGA TÕSTMISE MÕJU EESTI TÖÖTURULE TAIRI RÕÕM ALAMPALGA TÕSTMISE MÕJU EESTI TÖÖTURULE Tairi Rõõm 1 Sissejuhatus Nagu enamikus ELiga liituvais riikides, on ka Eestis viimaseil aastail alampalka 2 märgatavalt tõstetud. See suund jätkub tõenäoliselt

More information

Eesti Noorsoo Instituut

Eesti Noorsoo Instituut Eesti Noorsoo Instituut Tallinn 2010 Hea lugeja, hoiad käes Noortemonitori sarja esimest väljaannet, mis käsitleb noorte olukorda Eestis. Monitor on esimene taoline katse anda statistiline ja võrdlev ülevaade

More information

TARTU ÜLIKOOL ÕIGUSTEADUSKOND. Kriminaalõiguse, kriminoloogia ja kognitiivse psühholoogia õppetool

TARTU ÜLIKOOL ÕIGUSTEADUSKOND. Kriminaalõiguse, kriminoloogia ja kognitiivse psühholoogia õppetool TARTU ÜLIKOOL ÕIGUSTEADUSKOND Kriminaalõiguse, kriminoloogia ja kognitiivse psühholoogia õppetool Adeline Nadarjan SEKSUAALTEENUSTE OSTMISE KRIMINALISEERIMISE VÕIMALIKUD MÕJUD EESTIS ROOTSI JA SOOME KOGEMUSTE

More information

RÉPUBLIQUE D ESTONIE/REPUBLIC OF ESTONIA/ REPUBLIK ESTLAND/ ЭСТОНСКАЯРЕСПУБЛИКА. The Supreme Court of Estonia. Riigikohus

RÉPUBLIQUE D ESTONIE/REPUBLIC OF ESTONIA/ REPUBLIK ESTLAND/ ЭСТОНСКАЯРЕСПУБЛИКА. The Supreme Court of Estonia. Riigikohus Rapport national / National report / Landesbericht / национальный доклад RÉPUBLIQUE D ESTONIE/REPUBLIC OF ESTONIA/ REPUBLIK ESTLAND/ ЭСТОНСКАЯРЕСПУБЛИКА The Supreme Court of Estonia Riigikohus langue maternelle

More information

Eesti välispoliitika Hiina suhtes: võimalused ja valikud

Eesti välispoliitika Hiina suhtes: võimalused ja valikud Rahvusvaheliste ja Sotsiaaluuringute Instituut Rahvusvaheliste suhete osakond Tallinna Ülikool Eesti välispoliitika Hiina suhtes: võimalused ja valikud Käesolev uuring on teostatud Eesti Vabariigi Riigikogu

More information

EESTI TÖÖTURU PAINDLIKKUS EUROOPA LIIDUGA LIITUMISE KONTEKSTIS. Raul Eamets Tartu Ülikool

EESTI TÖÖTURU PAINDLIKKUS EUROOPA LIIDUGA LIITUMISE KONTEKSTIS. Raul Eamets Tartu Ülikool EESTI TÖÖTURU PAINDLIKKUS EUROOPA LIIDUGA LIITUMISE KONTEKSTIS Sissejuhatus Raul Eamets Tartu Ülikool Eduka majandusarengu võtmeks Eestis muude mõjurite seas on olnud tööturu paindlikkus, mis on võimaldanud

More information

SUNNIVIISILISE TÖÖ JA TÖÖJÕU ÄRAKASUTAMISE EESMÄRGIL VILJELETAV INIMKAUBANDUS EESTIS. Maris Kask Anna Markina

SUNNIVIISILISE TÖÖ JA TÖÖJÕU ÄRAKASUTAMISE EESMÄRGIL VILJELETAV INIMKAUBANDUS EESTIS. Maris Kask Anna Markina SUNNIVIISILISE TÖÖ JA TÖÖJÕU ÄRAKASUTAMISE EESMÄRGIL VILJELETAV INIMKAUBANDUS EESTIS Maris Kask Anna Markina Kaanekujundus Kalle Paalits Prevention of and Fight against Crime 2009 With financial support

More information

TÖÖTURG MAJANDUSKRIISI TEISES POOLES

TÖÖTURG MAJANDUSKRIISI TEISES POOLES TÖÖTURG MAJANDUSKRIISI TEISES POOLES Yngve Rosenblad Statistikaamet Nüüd oleme siis näinud iseseisvusaja kõrgeimaid töötusenumbreid. 2010. aasta I kvartalis tõusis töötuse määr a rekordilise 19,8 protsendini,

More information

Kannatanud ja tunnistajad süüteomenetluses

Kannatanud ja tunnistajad süüteomenetluses Kannatanud ja tunnistajad süüteomenetluses Tartu Ülikool, sotsiaalteaduslike rakendusuuringute keskus RAKE Tallinn 2012 Justiitsministeeriumi kriminaalteabe ja analüüsi talitus Kriminaalpoliitika osakond

More information

Thematic Study on Child Trafficking Estonia 2008 FRA. Thematic Study on Child Trafficking

Thematic Study on Child Trafficking Estonia 2008 FRA. Thematic Study on Child Trafficking FRA Thematic Study on Child Trafficking August 2008 1 Foreword [1]. The study was completed by Ms Merle Haruoja, Ms Marianne Meiorg and Mr Kari Käsper, experts in Estonian human rights law. Ms Haruoja

More information

PRAKTILISE ETTEVÕTLUSALASE KOOLITUSE ROLL EESTI VÄIKEETTEVÕTETES TABELARVUTUSSÜSTEEMI TOETUSEL. Merike Kaseorg Ain Sakk Tartu Ülikool

PRAKTILISE ETTEVÕTLUSALASE KOOLITUSE ROLL EESTI VÄIKEETTEVÕTETES TABELARVUTUSSÜSTEEMI TOETUSEL. Merike Kaseorg Ain Sakk Tartu Ülikool PRAKTILISE ETTEVÕTLUSALASE KOOLITUSE ROLL EESTI VÄIKEETTEVÕTETES TABELARVUTUSSÜSTEEMI TOETUSEL Sissejuhatus Merike Kaseorg Ain Sakk Tartu Ülikool Eesti majanduspoliitika üldeesmärk on saavutada jätkusuutlik,

More information

VI osa. Integratsioon tööturul. Tellija: Rahandusministeerium

VI osa. Integratsioon tööturul. Tellija: Rahandusministeerium Riigihange 034118 Riikliku Integratsiooniprogrammi 2008-2013 väljatöötamine PRAXIS, TARTU ÜLIKOOL, BALTI UURINGUTE INSTITUUT, HILL&KNOWLTON, GEOMEDIA RIP 2008-2013 Vajadus ja teostatavusuuringu lõpparuanne

More information

Riigisaladuse kaitse Eesti Vabariigis

Riigisaladuse kaitse Eesti Vabariigis DISSERTATIONES HISTORIAE UNIVERSITATIS TARTUENSIS 30 IVO JUURVEE Riigisaladuse kaitse Eesti Vabariigis 1918 1940 DISSERTATIONES HISTORIAE UNIVERSITATIS TARTUENSIS 30 DISSERTATIONES HISTORIAE UNIVERSITATIS

More information

Avatud Eesti Fondi

Avatud Eesti Fondi Avatud Eesti Fondi almanahh 2001-2006 Avatud Eesti Fondi almanahh 2001-2006 Tometanud Mart Orav, keeletoimetaja Triin Kaalep, Tekstid tõlkinud Wiedemanni Tõlkebüroo, kujundanud Janno Preesalu, Avatud

More information

ORGANISATSIOONI EESMÄRKIDE SAAVUTAMIST TOETAV MOTIVATSIOONISÜSTEEM POLITSEI- JA PIIRIVALVEAMETI NÄITEL

ORGANISATSIOONI EESMÄRKIDE SAAVUTAMIST TOETAV MOTIVATSIOONISÜSTEEM POLITSEI- JA PIIRIVALVEAMETI NÄITEL Sisekaitseakadeemia Sisejulgeoleku instituut Margus Kotter ORGANISATSIOONI EESMÄRKIDE SAAVUTAMIST TOETAV MOTIVATSIOONISÜSTEEM POLITSEI- JA PIIRIVALVEAMETI NÄITEL Magistritöö Juhendaja: Vilve Raik MA Kaasjuhendaja

More information

AJUTISTE RESIDENTIDE ROLL SIHTKOHA ARENDAMISEL SUVEHIIDLASTE NÄITEL

AJUTISTE RESIDENTIDE ROLL SIHTKOHA ARENDAMISEL SUVEHIIDLASTE NÄITEL TARTU ÜLIKOOL Pärnu kolledž Turismiosakond Siiri Laanemets AJUTISTE RESIDENTIDE ROLL SIHTKOHA ARENDAMISEL SUVEHIIDLASTE NÄITEL Lõputöö Juhendaja: Tatjana Koor, MSc Kaasjuhendaja: Merle Looring, MSc Pärnu

More information

Eesti elu. Estonian Life SELLISED NAD ON, EESTLASED THESE ARE ESTONIANS

Eesti elu. Estonian Life SELLISED NAD ON, EESTLASED THESE ARE ESTONIANS Eesti elu Estonian Life SELLISED NAD ON, EESTLASED Eestlastega suheldes tuleb silmas pidada järgnevat: ära nimeta Eestit endiseks nõukogude vabariigiks või Ida-Euroopa maaks eestlased peavad ennast skandinaavlasteks

More information

Riigi aasta raamatupidamise aastaaruande õigsus ja tehingute seaduslikkus

Riigi aasta raamatupidamise aastaaruande õigsus ja tehingute seaduslikkus Riigi 2016. aasta raamatupidamise aastaaruande õigsus ja tehingute seaduslikkus Riigikontrolli aruanne Riigikogule, Tallinn, 28. juuli 2017 Riigi 2016. aasta raamatupidamise aastaaruande õigsus ja tehingute

More information

Palju õnne Tarja Kaarina Halonen, Soome üheteistkümnes president!

Palju õnne Tarja Kaarina Halonen, Soome üheteistkümnes president! Sisukord Toimetajalt Palju õnne, Tarja Halonen! Inimõigused, sooline võrdõiguslikkus ja Eesti seaduste kohandamine EL seadusandluse valguses / Julia Vahing Mida tähendab gender mainstreaming Võrdne tasustamine

More information

TARTU ÜLIKOOL SOTSIAALTEADUSTE VALDKOND ÕIGUSTEADUSKOND ERAÕIGUSE OSAKOND. Erik Punger

TARTU ÜLIKOOL SOTSIAALTEADUSTE VALDKOND ÕIGUSTEADUSKOND ERAÕIGUSE OSAKOND. Erik Punger TARTU ÜLIKOOL SOTSIAALTEADUSTE VALDKOND ÕIGUSTEADUSKOND ERAÕIGUSE OSAKOND Erik Punger ÄRIÜHINGU JUHTORGANI OTSUSE KEHTIVUSELE KOHALDUVA ÕIGUSE MÄÄRAMINE EESTI RAHVUSVAHELISES ERAÕIGUSES Magistritöö Juhendaja:

More information

Ülevaade lõimumisvaldkonna indikaatoritest Eestis, Euroopa Liidus ja valikus liikmesriikides TAUSTAINFO

Ülevaade lõimumisvaldkonna indikaatoritest Eestis, Euroopa Liidus ja valikus liikmesriikides TAUSTAINFO Ülevaade lõimumisvaldkonna indikaatoritest Eestis, Euroopa Liidus ja valikus liikmesriikides TAUSTAINFO Taustainfo: Ülevaade lõimumisvaldkonna indikaatoritest Eestis, Euroopa Liidus ja valikus liikmesriikides

More information

Norra toetuste programmi EE11 Kodune ja sooline vägivald

Norra toetuste programmi EE11 Kodune ja sooline vägivald Norra toetuste 2009-2014 programmi EE11 Kodune ja sooline vägivald Inimkaubanduse ennetamise ja ohvrite abistamise Nõustamisliini +372 6607 320 teenus 07.detsember 2015 MTÜ Living for Tomorrow Sirle Blumberg

More information

LISA. järgmise dokumendi juurde: Ettepanek: Nõukogu otsus

LISA. järgmise dokumendi juurde: Ettepanek: Nõukogu otsus EUROOPA KOMISJON Strasbourg, 5.7.2016 COM(2016) 443 final ANNEX 3 LISA järgmise dokumendi juurde: Ettepanek: Nõukogu otsus ühelt poolt Kanada ning teiselt poolt Euroopa Liidu ja selle liikmesriikide vahelise

More information

Aino Siimon Tartu Ülikool. Euroopa Liidus täisosalemise eelised ja puudused

Aino Siimon Tartu Ülikool. Euroopa Liidus täisosalemise eelised ja puudused Sissejuhatus EUROOPA LIIDUGA LIITUMISE EELISED JA MÕJU EESTI VÄIKEETTEVÕTETE ARENGULE Aino Siimon Tartu Ülikool Euroopa Liiduga ühinemine moodustab Eesti ettevõtjate jaoks olulise osa euroopastumisest,

More information

INIMÕIGUSED EESTIS. Eesti Inimõiguste Keskuse aastaaruanne. Toimetajad: Kari Käsper, Marianne Meiorg Keeletoimetaja: Grete Anton

INIMÕIGUSED EESTIS. Eesti Inimõiguste Keskuse aastaaruanne. Toimetajad: Kari Käsper, Marianne Meiorg Keeletoimetaja: Grete Anton INIMÕIGUSED EESTIS Eesti Inimõiguste Keskuse aastaaruanne 2012 Toimetajad: Kari Käsper, Marianne Meiorg Keeletoimetaja: Grete Anton Täname: Kristin Rammust ja Egert Rünnet Väljaandja: SA Eesti Inimõiguste

More information

MEREALADE TEABEVAHETUSE INTEGREERIMISE VÕIMALUSED EESTIS

MEREALADE TEABEVAHETUSE INTEGREERIMISE VÕIMALUSED EESTIS ASUTUSESISESEKS KASUTAMISEKS Rektori otsus: /kuupäev, otsuse number/ Teabevaldaja nimi: Sisekaitseakadeemia Juurdepääsupiirangu alus: AvTS 35 lõige 1 punkt 5¹ Lõpptähtaeg: 14.05.2023 Märke vormistamise

More information

Vähemuste kaitse seire Euroopa Liiduga liitumise protsessis

Vähemuste kaitse seire Euroopa Liiduga liitumise protsessis A VATUD ÜHISKONNA INSTITUUT EUROOPA LIIDUGA LIITUMISE SEIREPROGRAMM Vähemuste kaitse seire Euroopa Liiduga liitumise protsessis Riikliku programmi Integratsioon Eesti ühiskonnas 2000 2007 hinnang 2002

More information

KODAKONDSUSESE IDENTITEEDI TAHKUDE TÜPOLOOGIA EESTI-PORTUGALI PEREDE NÄITEL

KODAKONDSUSESE IDENTITEEDI TAHKUDE TÜPOLOOGIA EESTI-PORTUGALI PEREDE NÄITEL KODAKONDSUSESE IDENTITEEDI TAHKUDE TÜPOLOOGIA EESTI-PORTUGALI PEREDE NÄITEL 1. Sissejuhatus Kaasaegset ühiskonda iseloomustab üha suurem sisemine keerukus ning iden titee tide pal ju sus (Giddens 1991).

More information

HASARTMÄNGU MÄÄRATLUSEST JA MÕNEDEST HASARTMÄNGUÕIGUSE KITSASKOHTADEST

HASARTMÄNGU MÄÄRATLUSEST JA MÕNEDEST HASARTMÄNGUÕIGUSE KITSASKOHTADEST TARTU ÜLIKOOL ÕIGUSTEADUSKOND AVALIKU ÕIGUSE INSTITUUT VÕRDLEVA ÕIGUSTEADUSE ÕPPETOOL Agris Peedu HASARTMÄNGU MÄÄRATLUSEST JA MÕNEDEST HASARTMÄNGUÕIGUSE KITSASKOHTADEST Magistritöö Juhendaja prof Raul

More information